Tüm dünya Corona virüs ile savaşırken, hepimizin motivasyonu bitmiş durumda. Aklımız karışık, bir yanda acaba bir gün bende hasta olacak mıyım soruları gezerken diğer yandan aklımızda ki bir diğer soru.

Bundan sonra ne olacak? 

İşsiz kalacak mıyım?

İşsiz kalırsam nasıl geçineceğim?

Her şey çok belirsiz, işlerimizin güvencesi yok. Dünya değişiyor ve evriliyor. En önemlisi para, ekonomi ve geleneksel meslek anlayışları değişiyor. Bundan kısa bir süre önce bir mağazadan yaptığımız alışverişleri artık avucumuza sığan büyük dünyalardan yapıyoruz. Aslında Coronavirüs’ten önce başlayan yenidünya düzeni, birçok insanın evlerinde karantinaya girmesi ile birlikte ciddi bir ivme kazandı. Ve aslında hepimizin çok iyi bildiği bir şey var. Coronavirüs bittikten sonra ve tüm dünya karantinadan çıktıktan sonra yepyeni bir dünyaya merhaba diyecek. 

Dünya var olduğundan beri dönem dönem salgın hastalıklara maruz kalmıştır. Ve her salgın hastalık bitiminde dünya düzeni ve kitle psikolojisi bir şekilde kabul değiştirmiştir. Aslında tam olarak anlatmak istediğim şey bu. Dünya Coronavirüs ile birlikte kabul değiştirirken, insanların psikolojisi, devletlerin ekonomisi ve paranın yapısı da kabuk değiştirecek. Bizler karantina sonunda evlerimden çıktığımızda yepyeni bir dünyaya merhaba diyeceğiz. 

Bu dünyanın adı Dijital Dünya…

Peki, herkesin kendine sorması gereken soru şu…

Ben yalnızca tüketmek için değil, üretmek için ve kazanç sağlamak için dijital dünyaya hazır mıyım? 

Eğer hazır değilsem, ne yapabilirim? Bu duruma hazır olmak için hazır boş zamanım varken kendimi nasıl hazırlayabilirim. Yenidünya düzenine ayak uydurmak için geleneksel mesleğimi dijital dünyaya nasıl taşırım. Dijital dünya da yer almak için hangi meslekler var ve ben hangisinde başarılı olarak para kazanabilirim?

Bu sorulara cevap verebilenler ve karantina sürecindeyken, kendini yenidünyaya hazırlayabilenler. Coronavirüs bittikten sonra kazanana kısımda yer alacaklar. Diğer kısım ise, geleneksel dünya ve geleneksel pazarda yavaşça yok olup gidecekler. Çünkü artık dünya ağır adımları affetmeyecek kadar hızlı dönüyor.

Aslında anlatmak istediğim bu yenidünya da, birçok meslek yok olurken, birçok yeni meslek gündeme gelecek. Dijital olarak kazanç sağlanabilecek ve birçok alan bulunacak.

Ben bu ilkyazım da bu meslek gruplarının bazılarından kısaca bahsetmek istiyorum.
1-    İçerik Editörlüğü: Firmaların ve markaların sosyal medya hesapları ve web siteleri için blog yazısı, reklam metni gibi içeriklerini üreterek reklam yapmalarına ve daha fazla kişiye ulaşmalarını sağlayan kişilere içerik editörü adı verilir. Dijital platformların en fazla ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan içerik editörlüğü yapmak için yazım gücünüzün yanı sıra, imla kurallarına ve Seo ismi verilen arama motoru optimizasyonu kurallarına hâkim olmanız gerekmektedir
2-    Sosyal Medya Danışmanlığı: Marka ve firmaların daha fazla kişiye ulaşabilmek için sosyal medya platformlarında yer almaları artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bugün neredeyse bütün markalar ayakta kalabilmek ve pazarda kendilerine yer bulabilmek için dijital pazara geçmeye mecbur olmaktadır. Tam bu noktada devreye giren sosyal medya danışmanları markaların sosyal platformlarda neler paylaşacağını, hangi kitlelere hitap edeceğini planlayarak markanın dijital dünyada yeni kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır.  Bu mesleği yapabilmek için iyi bir eğitim ve kendinizi bu alanda geliştirdikten sonra, firmalarda sosyal medya danışmanı olarak görev alabilirsiniz.
3-    Dijital Pazarlama Uzmanı: Sosyal medya danışmanlığının farklı bir kolu olan dijital pazarlama uzmanlığı, markaların dijital pazarda yer almasını ve tanıtılmasını yardımcı olur. Yeni müşteriler kazanmasını sağlayarak, satış yapmalarına ve cirolarının artmasına yardımcı olur. Bu meslekte başarılı olmak için satış yeteneğini, dijital yetenekler ile birleştirmek ve iyi bir pazarlama uzmanı olmak gerekmektedir.
4-    Web Tasarım: Dijital dünyanın en geçerli mesleklerinden biri olan web tasarım, markaların web sitesi sahibi olmasına sağlar. Her markanın ihtiyacı olan bir web sitesini, profesyonel olarak kod yazarak hazırlanabileceğiniz gibi, Wordpress, Wix gibi basit ara yüze sahip web siteleri de hazırlanabilmektedir.
5-    Seo Uzmanı: Seo kelime anlamı ile basitçe arama motoru optimizasyonu demektir. Seo uzmanı, markaların arama motoru sayfalarında üst sıralarda yer alarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktadır. Bu şekilde marka daha fazla kişiye ulaşarak, daha fazla kazanç etme imkanı edinir. Seo uzmanlığı ciddi bir eğitim ve çalışma gerekmektedir.   

Dijital dünyada sahip olunabilecek mesleklerden birkaç tanesini kısaca açıklamaya çalıştım. Tabii ki dijital meslekler bunlarla sınırlı değil, yetenekleriniz ve eğitimlerinize bağlı olarak bu meslekler birçok şekilde arttırabilir. Yalnızca unutulmaması gereken en önemli adım, her meslekte olduğu gibi iyi bir eğitim almalı, kendiniz geliştirmeli ve sürekli gelişime açık olmalısınız. 

Unutmamalıyız ki, yenidünya düzeni kendini geliştirmeyen hiç kimseyi affetmeyecek. Ve gelişime açık olan herkes bu yenidünya da kendine ayrıcalıklı bir yer edinecek.