Büyük kalabalıklarla hayat bulan eğlence sektöründe koronavirüsü salgınıyla birlikte de tüm taşlar yerinden oynadı. Bazı tahminlere göre, artık eğlence sektörü eski haliyle asla geri dönmeyecek. Kısaca, parti bitti, şimdi yeni çareler aranıyor. Kulüpler mart ayından beri kapalı ve bunun kulüp ve gece hayatı kültürünün çıkışından bu yana yaşadığı en büyük kriz olduğu belirtiliyor. Peki, çare ne?

Müzik sektörünün çöküşe geçmesi artık haber değil, herkesin malumu. Konsere dayalı ekonominin devamı olup olmayacağı tartışılırken yeni bir tartışma da kulüpler ve kulüp kültürüyle ilgili. Bugün gelinen noktada kulüplerin tekrar açılıp açılmayacağı, açılsa bile eskisi gibi bir eğlence ve gece hayatından bahsedip bahsedemeyeceğimiz tartışılıyor. 

İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu’nun açıklamasıyla 81 ile genelge gönderildi: Gece 00.00'dan itibaren kafeterya ve restoranlarda müzik yayını yasaklandı. Ülke genelinde meskenler hariç tüm alanlarda maske takmak zorunlu tutuldu.

Soylu, “Bu gece saat 12’den itibaren 81 vilayette kafeterya olsun, restoran olsun kesinlikle ve kesinlikle; hem canlı müzik hem de yani bir plak gibi, playback gibi müzikler yayınlanmayacaktır. 12 itibariyle sona erecektir. Genelgeyi valiliklere gönderdik, karar alacaklar ve bunu da derhal uygulamaya başlayacaklardır” dedi.

Bu genelgeden sonra görüyoruz ki saat 00.00’da açılan eğlence mekanları açılış saatlerini 20.00’a çektiler. Bu ne kadar faydalı oldu veya müşteri ne kadar tercih edecek bunu zamanla göreceğiz. Fakat akıllara şu soru geliyor. Hükümetin eğlence mekanları üzerindeki sıkı takibi devam ediyor lakin meyhane tarzı işletmelerde bir kısıtlama söz konusu değil bu da gözden kaçmayan bir detay. 

İnsan kendine sormuyor değil virüs sonrasında ABD eğlence sistemine geçiş olur mu? 

Nedir ABD eğlence sistemi 21 yaş altı hiçbir vatandaş bar ve gece kulüplerine alınmıyor ve 22.00 da başlayan eğlence 02.00da bitiyor. Şu an ülkemizde 00.00 da biten eğlence daha sonrasında bu sistem ile devam edebileceğini öngörüyorum.

Ekonomik açıdan baktığımız takdirde işletme sahiplerinin büyük sıkıntıları var. Ödenen yüksek kiraları bu zamana kadar karşılayabilen mekanlar icra ile karşı karşıya kalırken aynı zamanda günlük yevmiye ile çalışan garsonlar ise oldukça zor durumda. Sektörde toplam 3 milyon istihdam bulunmaktadır. Hükümet bu konuda şu ana kadar kulaklarını kapamış durumdadır. Gençler eğlenmek için yer ararken mekan sahipleri de sürekli değişen yasaklardan dolayı bir düzen oturtamamaktadır.