Ramazan ayında ideal beslenme modeli nasıl olmalı sorusuna yanıt aranırken, açlıkla geçen uzun saatlerin ardından yanlış beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği uzmanlar tarafından uyarılıyor. Peki sağlıklı oruç tutmak için nelere dikkat edilmeli? Uzmanların önerisiyle 5 adımda sağlıklı orucun ipuçlarını sizler için sıraladık
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde deprem bölgesine gönderilen Mobil Diş Kliniği aracı, depremzede vatandaşlara hizmet veriyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da vatandaşların diş muayenesini yapıp Eskişehir’e dönerken, “Deprem bölgesinde diş sağlığı gereksinimlerinin karşılanması çok önemliydi. Vatandaşlarımıza böyle güzel çalışma ile yardım eli uzattığımız için mutluyuz” dedi.
Eskişehir Valiliği himayesinde, Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız’ın koordinesinde yürütülmekte olan ve halkın kanser hakkında farkındalık düzeyini yükseltmek amacıyla yürütülen Mobil KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) Destek Projesi Tanıtım Toplantısı'nın bir yenisi Sivrihisar ilçesinde yapıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir uyarı geldi. Kurum, e-Devlet üzerinden adres bilgilerinin kontrol edilip güncellenmesi gerektiğini belirterek, adres bilgisi yanlış ya da eksik olanların sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 18.00'da yapacağımız basın açıklamasında maske konusunu da ele alacağız. Ve başka pek çok konuyu." dedi
Taner Ercanlı, piyasada, bazı ilaçların bulunmasında sorun olduğunu belirtti. Ercanlı, beş ilaçtan birinin hâlâ bulunamadığını belirterek “İlaç yokluğu şu anda yüzde 20’nin altında. Diyabet ilaçlarında, tansiyon ilaçlarının bir kısmında, kanser ilaçlarında sıkıntılar var” dedi.
Uzman Diyetisyen Gonca Akın, uyurken vücudun yağ yakabileceğini belirterek, "Uykudayken insan daha çok kalori harcar ve uykuya dalmadan önce tüketilen süt ve yoğurt gibi proteinler; gece boyu metabolizmanın çalışmasına destek olur" dedi.
Dr. Rahmiye Berrin Akpınar, omuz sıkışma sendromunun kolun yukarı kaldırıldığı spor ve işler yapan kişilerde görüldüğünü belirterek, bu hastalıktan korunmanın yollarını anlattı.
Eskişehir'de doktorlar iş bıraktı. Hekimsen sendikası eylem yaptı. Düzenledikleri basın açıklaması ile yetkililere seslendiler . Doktorlar, "Taleplerimiz yerine gelinceye kadar eylemlerimiz devam edecektir" dediler.
Bir toplardamarın kan pıhtısı nedeniyle tıkanmasının, sıklıkla bacaklarda ortaya çıktığını belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Taner Şaşırtan, “Erken tanı konulamayan ve uygun tedavi edilemeyen hastaların yüzde 50’sinde ölümcül bir sorun olan akciğer embolisi yani pıhtı atması gelişebiliyor” dedi.
Türkiye’deki epilepsi hastası sayısının yaklaşık 800 bin olduğunu aktaran,Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, bu kişilerin hastalıklarını saklamaya yönelimi olduğunu vurgulayarak, “Toplumun yanlış önyargıları nedeniyle de bu hastaların yaşam kaliteleri daha da düşmektedir” dedi.
Mezoterapi yönteminin, tedavide daha az sayıda ilaca maruz kalınmasını sağladığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, ilacın bizzat hekim kontrolünde verilmesinin önemine değinerek, “Böylece hastanın ilacı yanlış zamanda, uygun olmayan dozlarda kullanması gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır” dedi.
Eskişehir'de beyin felci tedavisi devam eden 4,5 yaşındaki Ayşenur Karaçot, uygulanacak botoks tedavisi ile yürüme fonksiyonlarının düzeleceği günü bekliyor.
Koroner baypas ameliyatı için Kırgızistan’dan Türkiye’ye gelen Ahmet Lamiyazov, Eskişehir Şehir Hastanesinde 8 saat süren başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
Eskişehir’de yaşayan ve bir süre önce felç geçiren Cemal Göksu, Eskişehir Şehir Hastanesi Palyatif Servisi’nde gördüğü tedaviyle kısa sürede büyük ilerleme kaydetti. Diğer hastalar için de umut ışığı olan tedavi hakkında konuşan hastanın kız kardeşi Yasemin Göksu, “Bunlar bizim kısa sürede beklediğimiz gelişmeler değildi” ifadeleriyle mutluluğunu dile getirdi.
Eczacı Pınar Özcan: “ 24 yıldır Eczacılık yapıyorum, hiç bu kadar büyük bir kriz görmemiştim. Şubat ayının üçüncü haftasında bir fiyat güncellenmesi yapılacak. Olmayan ilaçlar bu zamdan sonra piyasaya sürülecektir. Acı ama maalesef durum bu.”
Prof. Dr. Gazi Özdemir, inme olarak da bilinen beyin krizinin kalp krizi kadar, hatta ondan daha acil olduğunun altını çizerek, “Beyin krizinden korunmak için beyninizi tansiyon yüksekliğinden koruyun” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Şimşek, yenidoğana yapılan tarama testinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melih Arslan, "Hamilelik döneminde geçirilen grip hastalığı; erken doğum, düşük, anne karnında ölüm gibi geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar doğurabiliyor" dedi.
Tüm dünyada kadınlarda görülen kanserler arasında dördüncü sırada yer alan rahim ağzı kanserleri, aşı ile önlenebilen ve erken tanı ile tam tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşüyor.
İlber Ortaylı: "Bir sürü çocuk yapmanın manası yok. Son 120 yılda insanlık nüfusu 8 kat artmış. Dünyanın hali belli. Tabiat kaynakları tüketiliyor. Fazla nüfus iyi bir şey değil"
İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntı devam ediyor. Muadilleri bile bulunamıyor. Eczanelere giden eli boş dönüyor. Çocuk ilaçlarından, tansiyon ve kanser ilaçlarına kadar birçok ilaç şuan piyasada yok
Dr. Aslı Yasemen Savaş, grip vakaları ile korona virüs vakalarının karışabildiğine dikkat çekerek, "Grip semptomu gösteren herkes kendini covid kabul etmesini ve ona göre davranmasını istiyoruz" dedi.
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, dirsek ağrılarının muhtemel nedenlerini açıklayarak merkezde uyguladıkları robotik lazer tedavisinin etkilerini anlattı.
Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı kapsamında aile hekimliklerinde kan örneklerinin alınmasına devam ediliyor.
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Dâhiliye Uzmanı Hasan Levent, kilo vermede zorlanan pek çok hastanın insülin direnci problemi yaşadığına dikkat çekerek, ozon tedavisinin iyi sonuçlar verdiğini kaydetti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programının, aile hekimliklerinde bugün itibarıyla uygulamaya konulacağını bildirdi.
Op. Dr. İhsan Oruk, “Bağırsak kanserinin en büyük etmenlerinden bir tanesi de lifli gıda tüketiminin az olmasıdır. Lif ne kadar çok olursa bağırsak muhteviyatı o kadar fazlalaşacak, bağırsak içeriğinin durma süresi kısalacağı için çabuk boşalacaktır. Böylelikle kanserojen maddeler bağırsakta çok birikmeyecektir” dedi.
Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Alper Alabulut, “Çocukların yaklaşık yüzde 3 ile 5’i kadarında beyin ve sinir cerrahisi bölümünü ilgilendiren hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle kusma, baş ağrısı, uyku hali gibi belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı” dedi.
Sağlık Bakanlığı aşıların son kullanma tarihiyle ilgili iddiaları yalanlayarak, "Aşıların son kullanma tarihinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir." açıklamasını yaptı.
Depresyon ve sosyal izolasyon, halk arasında "bunama" olarak da bilinen demansın en yaygın türü olan alzaymır hastalığına yol açan başlıca risk faktörleri arasında yer alıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Avrupa’da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, taşra teşkilatlarında istihdam edilmek üzere KPSS puanına göre merkezi yerleştirmeyle 20 bin sözleşmeli personel alım sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci, Türkiye'de her 100 hastadan 6'sının hastanelerde yanlış branşlara başvurduğunu, geliştirilen Neyim Var uygulaması ile bu sayıyı azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin 25 yıl aradan sonra tekrar yerli kuduz aşısını üretebilmesi için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde başlatılacak proje kapsamında firmalara çağrıda bulunuldu.
Antalya'da siroz hastalığının son evresinde, kızından yapılan karaciğer dokusu nakliyle hayata tutunan Nurten Çevik, "Kızıma 'Senin küçük çocuğun var, olmaz' dedim, beni dinlemedi. Kızım olmasa kimden bulacaktım?" diyerek sevinç gözyaşı döktü.
Paramedik Ömer Topçu, 'Evli olduğumuzu söylemiyoruz hastalara ama bunu paylaştığımızda da şaşırıyorlar. Uzun yıllar birlikte çalıştığımız için göz temasıyla anlaşıyoruz.' dedi.
Ailelere, çocuklarda yeni başlayan gece alt ıslatmalarının diyabetin bir belirtisi olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak dikkatli gözlem yapmaları önerildi.
Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün omicron varyantının şimdiye kadar 57 ülkede görüldüğünü, omicron vakalarının çoğalması durumunda hastaneye yatışların artışa geçmesinin beklendiğini duyurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bütün çalışanlarımızı, özellikle hekimlerimizi mutlu edecek bir düzenleme olacak. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira..." dedi.
Ömer Fethi Gürer: “Eczacılar, önceleri olmayan ilaçların yerine, aynı etkiye sahip olan muadillerini veriyordu. Şu anda muadil ilaçların da bulunmadığı yönündeki sıkıntılar bizlere ulaştırılıyor. Vatandaş elinde reçete ile eczane eczane geziyor ama aradığı ilacı bulamıyor."
Prof. Dr. Özlenen Özkan: "Rahim nakline çok talep var, telefonlarımız susmuyor. Bu kadar olacağını tahmin etmemiştim. Uygun vericiyle geldiklerinde canlıdan rahim nakli yapılabiliyor. Ama biz nakilleri özel izinlerle yaptık. Sağlık Bakanlığı ile mevzuat çalışması yapıyoruz."
Türkiye Eczacılar Birliği: "İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken internetten yapılan satışlar pek çok probleme davetiye çıkarmaktadır. Bitkisel ve doğal olan her şeyin sağlıklı değildir."
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek yıl şırınga tedariğinde küresel bir kıtlığın olabileceği konusunda uyardı. Şırınga sıkıntısı yaşanırsa koronavirüs aşılamasından çocuk aşılarına kadar pek çok aşıda sıkıntı yaşanabilir.
Prof. Dr. Esra Saatçi: "Pandemi nedeniyle kanser taramaları ihmal edildi ya da ertelendi. Dolayısıyla bu konuda maalesef korkutucu bir artış bizi bekliyor. Kanser tanılarında dramatik bir azalma oldu."
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu: "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır."
Türk Eczacıları Birliği: "Bir kez daha eczacılarımız ve halkımız mağdur. İlaç yokluğu artık kronik bir sorun haline gelmiştir ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor; eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor."
Türkiye, 1 hafta süreceği tahmin edilen pastırma sıcaklıklarının etkisi altına girerken uzmanlar sıcaklık değişimlerine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın imzasıyla 81 il sağlık müdürlüğüne, eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim gören uzmanlık öğrencilerinin çalışma şartları ve nöbet hizmetleriyle ilgili yazı gönderildi.
Prof. Dr. Sedat Üstündağ: "Trans yağlar genellikle gıdaların işlenme sürecinde ortaya çıkan yağlar ve bunlar maalesef obezitenin ve şeker hastalığının gelişmesinde katkı veren ajanlar durumunda. Esasen çözüm işlenmiş gıdalardan uzak durarak mümkün olduğu kadar doğal gıdalarla beslenmek"
Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan korunmak isteyenlerin kullandığı bitki çaylarının, dikkatli tüketilmemesi halinde sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.
Fahrettin Koca: "Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan önce 36 saat çalıştığı şeklindeki bilgi yanlıştır. Arkadaşımız günlük mesainin ardından nöbet tutmuş, sabah hastaneden ayrılmıştır. Doğru bilgi budur."
Kovid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, AIDS'e karşı aşı geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Biz geniş bir alanda çalışıyoruz. 500 farklı teknolojide patentimiz var" dedi.
Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların gittikçe daha ölümcül olduğunu söyleyen bilim insanları, en az 8 kuş gribi türünün dünyada dolaştığını belirtti.
Türkiye İlaç Pazarı Gözlem Raporu'na göre, 2020'de elden satılan, SGK ve özel sigortalar tarafından karşılanan ilk 20 ilaç arasında ilk sıraları ağrı kesiciler ve romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlar aldı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy, şaşılığın hayatın ilk 6 ayından sonra görülmesi halinde tedavisinin gerekli olduğunu bildirdi.
Anadolu Üniversitesi'nin Eczacılık ve Eğitim fakülteleri ile TÜBİTAK destekli geliştirdiği yazılım sayesinde sanal gerçeklik ortamında oluşturulan senaryolar aracılığıyla kendini eczane ya da hastanede bulan öğrenciler pratik yapma fırsatı yakalıyor.
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 aşılarının gripten korumayacağına dikkati çekerek, "Bu anlamda Kovid-19 aşısı yaptıranların, gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.
Fahrettin Koca: "Velilerimiz onam formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacak. Bedenimize kişinin ya da velisinin rızası dışında hiçbir işlem tesis edilmesi mümkün değil."
Fahrettin Koca: "Vaka sayılarını istikrarlı şekilde düşürmeli ve ölümleri azaltmalıyız. Bunun yolu aşılanma oranını artırmak, toplum bağışıklığı sağlanana kadar tedbirlere uymaktır. İstediğimiz sonuç tedbirle aşıya, yani bize bağlı!"
Prof. Dr. Ahmet Aydın gereksiz yere alınan vitaminlerin, vücutta serbest radikalleri oluşturduğunu ve bunun da DNA hasarına kadar yol açan zararları olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu: ""Sırt üstü yattığınızda nefes darlığı ortaya çıkıyorsa muhtemelen kalple ilgili problem yaşıyor olabilirsiniz. Islık çalar gibi bir hırıltı varsa beraberinde astım, KOAH gibi bir akciğer hastalığı yaşıyorsunuzdur."
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, toplumun sağlığının korunması için aşı olmayanların Covid-19 taşıyıp taşımadıklarının düzenli kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, aşı yaptırmayanlara yönelik PCR testi uygulamasının salgınla mücadeleye katkı sağlayacağını vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarına ilişkin, "VLP temelli yerli aşı adayımızda vatandaşlarımızın fedakarlığıyla son noktalara yaklaşmaktayız. Ben VLP aşısında kendim de gönüllü oldum" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Biontech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini istedi.
Depremden 17 saat sonra enkazdan çıkarılan konservatuvar öğrencisi İnci Okan, aylar süren tedavinin ardından yürümeye, koşmaya ve günlük yaşam aktivitelerini çevresinden yardım almaksızın gerçekleştirmeye başladı.
Yapılan araştırmalar yaz aylarında aşırı sıcaklara bağlı olarak kalp krizi riskinin arttığına işaret ediyor. Damarlardaki pıhtılaşmayı engellemek için bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ağır spor yapmamak ve hafif beslenmek de önemli.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabilecek" dedi.