Öncelikle sizi tanıyalım. Opr.Dr. Muhsin Tatoğlu kimdir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanıyım. 1989 yılında Anadolu Üniversitesinde Tıp Fakültesini bitirdim. 1995 yılından bugüne kadar hem devlet bünyesinde hem de özel olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum konusunda çalışmalar yapıyorum. 2018 yılından itibaren de sadece kendi özel muayenehanemde çalışıyorum. Ameliyat gerektiren hastalarımı anlaşmalı olduğum hastanelerde, ameliyat gerektirmeyen hastalarımı da kendi muayenehanemde tedavi etmeye çalışıyorum.

Normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki fark nedir?

Normal doğum yapacak bir anne adayını sezaryene yönlendirmek çok yanlıştır. Sezaryen doğumu gerektiren durumlarda da normal doğum istemek çok yanlış olur. İkisinin de avantajları ve dezavantajları vardır. Yaşı ilerlemiş ve az sayıda çocuğu varsa sezaryen doğum mantıklı bir seçim olur. Çok çocuk doğurmak isteyen anne adayları içinde sezaryen dezavantajlı bir seçimdir. Normal doğum veya sezaryen doğum seçimi konusunda hasta ve doktorun ortak bir karar alması yapılacak en doğru iştir.

İnfertilite (kısırlık) nedir?

Bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumudur. Kısırlık iki cinsiyet için de geçerli olabilen bir durumdur. Kısır olan kişilerin hiç bir zaman çocuğu olamayacak diye bir şey yoktur. Gerekli tedaviler ile bu insanların da çocuğu olabilir. Bir çift çocuk sahibi olmak istiyor ve olamıyorsa yüzde 40 kadında bir sıkıntı vardır. Yüzde 40 ihtimalle erkekte de sorun olabilir. Yüzde 20 ihtimalle de iki tarafta da sıkıntılar olabilir.

Kısırlık sadece muayene ile anlaşılabilir bir şey mi?

Kısırlığın belli başlı belirtileri mevcut ancak sayacağımız bu belirtilerin hepsi illa ki kısırlığa işaret etmek zorunda da değiller. Dolayısıyla kendinize net bir tanı koyabilmek için doktorunuzun tetkik ve sonuçlarına ihtiyacınız var.

Sağlık yönünden çocuk sahibi olma konusunda engeli olmayan insanlar da bazen bu konuda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bunun sebebi sizce nedir?

Tamamen psikolojik bir durum. Aile baskısı çiftleri strese sokan bir unsurdur. Çok istemek de strese neden olabilmektedir. Çocuğa endeksli birliktelikler de bu durumlar ile karşılaşabiliyoruz.

Kısırlığın tedavisi nedir, Tüp bebek son çare mi?

Öncelikle anne olmak isteyen kadınların tüpleri açık mı değil mi ona bakıyoruz. Kadının test sonuçları normal çıkarsa erkeğe de spermiogram denilen bir test yapıyoruz. Alınan sonuçlar Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği sınırlar içerisindeyse ona da durum normal diyoruz. İki kişiden birisinde normal olmayan bir sıkıntı ile karşılaşırsak o anormal durumu tedavi etmeye çalışıyoruz. Erkek de bir sıkıntı ile karşılaşırsak ilaç tedavisi uygulamaya çalışıyoruz. Kadında karşılaştığımız problem tüp bebek ile çözüme kavuşacaksa kendisine tüp bebeğe yönlendiriyoruz. İlaçlı tedaviler ile sonuç elde edilemezse iğne tedavileri ile hamilelik sürecinin başlamasını bekliyoruz. Bu tedavilerde başarılı olamazsak son olarak Tüp bebek tedavisine yönlendiriyoruz.

Tüp bebek kesin çözüm mü?

Tüp bebek için son aşama da diyebiliriz. Tedavi maliyeti arttıkça düşük ihtimali artar, ne kadar az maliyet o kadar az düşük ihtimali demektir. Yüzde yüz başarılı olmak mümkün değil. Yapılan araştırmalara göre bu tedavi ile yüzde 85 başarı sağlandığı görülmüştür. Maalesef o yüzde 15'lik kısım hiç bir zaman çocuk sahibi olamayabilirler. Tekrar denemekte bir sıkıntı yok. Ancak her denemede gebelik ihtimali daha da azalır. Her zaman başarısız olmanın sebeplerini saptamak mümkün değil. Ancak siz maalesef hamile kalamazsınız denilen hastalarında zamanla hamile kaldığının örnekleri literatürde mevcuttur.

Hamilelik mide bulantısı normal bir durum mudur?

Elbette bulantılar hamilelik sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Bu durum normal ve sağlıklı bir hamileliğin devam ettiğini gösterir. Gebelik hormonun yüksek salgılanmasından veya ilk defa hamile kalanların bu durumu ilk kez yaşamasından bu durum meydana gelir. Kötü beslenme veya yediğini istifra eden hastalarda anormal bulantılar görülebiliyor. Bitkisel yöntemler, diyetler ve ilaç tedavileri ile de bunları çözüme kavuşturabiliyoruz. Bulantılar bazen başka hastalıklarında göstergesi oluyor. Allah korusun bu durum kürtaja kadar götürebilmekte. Ama vermiş olduğum bu örnek çok nadir görülen bir olaydır.

Anne adayları gebelik sürecinde nasıl beslenmeli?

Beslenme bozukluğu gebeliğe engel bir durum değildir. Ancak biz hastalarımıza bir problem yaşanmaması adına vitamin desteği almalarını öneririz. Beslenmemizin karbonhidrat, yağ ve proteini dengeli bir şekilde tüketmemiz gerekmektedir. Bu beslenme biçimi sadece anne adayları için değil herkes için geçerlidir. Dengeli beslenmek her zaman doğru bir yaklaşım olmuştur. Hamilelerin kilo aldırıcı yiyeceklerden uzak durması gerekmekte. Hastaların ideal kilolarını doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Aşermek çok meşhur bir olaydır. Tıbbi olarak böyle bir durum gerçekten var mı?

Aşermek diye bir şey vardır. Ama bu inanış tamamen psikolojik bir durumdur. Aşermek kişiden kişiye değişen bir olaydır. Bazı kadınlar bunu yaşamazlar. Tamamen olayı ne kadar benimsediği ile alakalı bir durumdur. Yazın kış meyvelerini, kışında yaz meyvelerini aşermek bu süreçlerin tatlı olaylarıdır.

Hamilelik sürecinde göz kararması normal bir durum mudur?

Göz kararması normal olarak karşılayabileceğimiz bir olay değildir. Mutlaka araştırılması gerekmektedir. Tansiyon göz kararmasının nedenlerinden sadece birisidir. Hamilelikte tansiyon problemleri çok karşılaştığımız bir durumdu ancak son yıllarda insanlar daha bilinçli beslendikleri için bu durumla çok karşılaşmıyoruz.

Şeker hastası bir kadının doğum yapmasında bir risk var mıdır?

Şeker hastası kadınlar kontrol altında elbette doğum yapabilirler. Bu kontroller gebelik öncesinde başlarsa çok daha sağlıklı bir süreç yaşayabilirler.

Gebelik sürecinde anne adaylarının sporla olan ilişkileri nasıl olmalı?

Riskli bir hamilelik süreci yaşamayan anne adayları sporlarını yapmaya devam edebilirler. Ağır sporlar dediğimiz, kişileri zorlayan sporlardan uzak durdukları sürece her tür sporlarını yapabilirler. Yürüme, koşma, yüzme ve jimnastik gibi sporları aşırıya kaçmadıkları sürece yapabilirler. Kişi kendini yorgun hissettiğinde sporuna devam etmemeli. Düzenli ve verimli yapılan sporların her zaman kişiye katkısı vardır.

Erken doğumun sebepleri nelerdir?

Annenin fiziksel yapısından kaynaklı da olabilir, enfeksiyona bağlı sebeplerden de kaynaklı olabilir. Erken doğum önceden fark edilebilir. Erken doğum riski her zaman her hasta için geçerlidir. Bu süreç 20 haftadan önce gerçekleşiyorsa buna düşük deniliyor. 20 haftadan sonra doğum olayı gerçekleşirse buna erken doğum denilir. Ortalama gebelik süreci 40 hafta olarak hesaplanmaktadır. 37-42 haftalar arasında gerçekleşen doğumlara normal doğum denir.

Bir kadının ilk teşhise geldiğinde kaç haftalık hamile olduğunu nasip anlıyorsunuz?

Bir kadın en son adet geçirdiğini çok iyi bilmelidir. Bu çok önemli bir detaydır. Gebelik sürecinin başlangıcının ilk olarak hesaplanması da adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebe bir kadın adet görmez. Bir kadının gecikme süresi hafta olarak hesaplanır ve kaç aylık hamile olduğu saptanabilir. Kadının verdiği cevaba göre hesaplanır. Eğer kadın tam olarak bilmiyorsa ultrason ile kontrol edilir. Ancak o cihazlarında 5 gün önce veya sonrası için yanılma payı vardır.

Uzayan doğum süreci nedir?

Uzayan doğum sürecinin çocuğa da anneye de zararı vardır. Kontrol altında takip edilen bir gebelik sürecinde doktorlar genellikle 41. haftada çocuğu alırlar. Hastalar bazen sezaryen korkusu ile doktorlarına gitmezler. Ancak bu zararlı bir durumdur. Sezaryen doğum direkt olarak uygulanmaz. Normal doğum isteyen anne adaylarına bir takım ilaçlar vererek doğum sürecinin başlamasını bekliyoruz. 41 haftadan sonra bebek ölümleri hızla artar.

Bazı bebekler doğum sonrasında kuvözde bekletiliyorlar. Bunun nedeni nedir?

Diyelim ki bir kadın doğum yaptı. Bebeğinde gelişim süreci henüz tamamlanmamış. Özelikle solunum problemi yaşayan bebekler prematüre denilen servislerde anne karnındaki koşullarda yani kuvözlerde hayatlarını devam ettirirler. Bebekteki problemler sonuçlanana kadar burada tutulurlar. 2 saat kadar bekleyen bebekler de olabilir, bir ay orada bekleyen bebekler de olabilir. Bu tamamen bebekten bebeğe değişen bir durumdur.

Dış gebelik nedir?

Anne rahminde gerçekleşen hamileliğe iç gebelik denir. Rahim dışında oluşan gebeliklere de dış gebelik denir. Dış gebelik sonlandırılması gereken bir durumdur. Ne kadar erken teşhis edilirse o kadar iyidir. Kanı zehirleyici etkisi olan dış gebelik basit bir problem değildir. Dış gebelik, asla doğum ile sonuçlanmaz.