Açılış töreninde konuşan Kazım Kurt, “Bu eser bize gösteriyor ki,  doğada hiç bir şey vardan yok olmaz; sadece biçim değiştirir, şekil değiştirir. Ama var olmaya devam eder. Biz de halkımızın özgürlük, refah, barış kavgasını sonsuza kadar sürdürmek istiyoruz” dedi.

Odunpazarı Belediyesi, Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı Mevkiinde yaşam döngüsünü tamamlayan bir çınar ağacını muhteşem bir sanat eserine dönüştürdü. Yaşam döngüsünü tamamlayan çınar ağacığının sanat eserine dönüştürülmesi çalışmaları Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Sanatçı Haluk Rıza Şafak’a ulaşması ile başladı. Şafak, çınar ağacını üzerinde Yunus Emre’nin ‘Sevelim sevilelim’ sözleri ile Eskişehirli sanatçılar; Devrim Özer Akın, Özgün, Mithat Körler, Nuri Alço, Cüneyt Arkın, Serpil Çakmaklı, Ayten Uncuoğlu ve Bülent Kayabaş’ın isim ve fotoğraflarının yer aldığı, Eskişehir’in kültür ve sanat yapısının betimlendiği bir heykele dönüştürdü. Çalışmaları yaklaşık iki ay süren, “Kültür ve Sanat Çınarı” adı verilen heykel, törenle hizmete açıldı. Gerçekleştirilen açılış törenine 

vatandaşların yanı sıra Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sanatçı Haluk Rıza Şafak, Eskişehirli sanatçılar Nuri Alço ve Mithat Körler katıldı. 

Heykelin açılış töreninde konuşan Sanatçı Haluk Rıza Şafak, konuşmasına eserin ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan Başkan Kurt’a teşekkür ederek başladı. Bu sanat eserinin Başkan Kurt’un kendisine gönderdiği bir sosyal medya mesajı ile başladığını söyleyen Şafak, “Eskişehir’in, Türkiye’de örnek bir kent olduğunu bildiğim için Eskişehir’e yakışacak,  Eskişehir’in tarihini kültürünü, yansıtması açısından böyle bir yaşam döngüsünü tamamlamış çınardan bu heykeli tasarladım” dedi. 

“KÜLTÜRE, SANATA VE SANATÇISINA SAHİP ÇIKAN KAZIM KURT’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Törende konuşma yapan isimlerden biri de Eskişehirli sinema sanatçısı Nuri Alço oldu. “Kültüre, sanata ve sanatçısına sahip çıkan başkanımız Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum. Başkan Kurt, Eskişehir ve Odunpazarı’na büyük hizmetler verdi ve vermeye devam ediyor” diyen Alço, Kültür ve Sanat Çınarı adlı eseri Eskişehir’e kazandırdığı için Haluk Rıza Şafak’a şükranlarını iletti. 

“GÖNÜL DOLUSU TEŞEKKÜRLER EDİYORUZ”
Törende konuşma yapan bir diğer isim de ünlü sanatçı Mithat Körler oldu. Yediler Parkı’nın Eskişehir için büyük bir önemi olduğunu belirten Körler, bu eserden sonra bu önemin daha da arttığını söyledi. Bu eserin ortaya çıkmasında en büyük katkının Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a ait olduğuna dikkat çeken Körler, “Şehre destek veren, şehrin önemli değerlerine sahip çıkan sayısız eserlere imza atan değerli Başkan Kurt’a gönül dolusu teşekkürler etmek istiyorum. Sayın başkanımıza bu eser için Eskişehir adına, sanatçılar adına ve sanatçılara vermiş olduğunuz değer adına gönül dolusu teşekkürler ediyoruz” dedi. 

KAZIM KURT: “HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜK, REFAH, BARIŞ KAVGASINI SONSUZA KADAR SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ”
Kültür ve Sanat Çınarı’nın açılış konuşmasını yapan Başkan Kurt, törene katılan sanatçılara ve vatandaşlara teşekkür etti. Yaşam döngüsünü tamamlayıp kurumakta olan bir ağacının nasıl 
yaşatabilineceğini ortaya koyduklarını söyleyen Başkan Kurt, Eskişehir’in binlerce yıldan beri var olan ve yaşayan, üreten bir şehir olduğunu altını çizerek, “Haluk Rıza Şafak, yaptığı çalışma 
ile Türkiye’nin aydınlanma felsefesini, Yunus Emre’yi sembol yapan bir anıtla sanatçılarımıza saygımızı göstermeye çalıştı. Bundan 800 yıl önce yaşayan ve dizeleri ile Türk Edebiyatını ayakta tutan Yunus Emre’nin belki harf harf belki kelime kelime oluşturduğu sanatı; bu gün Mithat Körler müzik notaları ile Nuri Alço filmleri ile diğer Eskişehirli sanatçılar da ortaya koydukları yapıtlarla yansıtıyor.  Biz, Eskişehir’in kültürü, Hamamyolu’nda kalıcı bir esere dönüşsün istedik. Bu eser bize gösteriyor ki,  doğada hiç bir şey vardan yok olmaz; sadece biçim değiştirir, şekil değiştirir. Ama var olmaya devam eder. Biz de halkımızın özgürlük, refah, barış kavgasını sonsuza kadar sürdürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra, açılışa katılanlar hep birlikte Başkan Kurt’un doğum gününü kutladı.