Yurtdışından getirilen telefonların kayıtsız kullanım süresi uzatıldı Yurtdışından getirilen telefonların kayıtsız kullanım süresi uzatıldı

 Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB) yönetici şirketi ATAP A.Ş. tarafından “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Zirvesi”nin ilki düzenlendi. Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç ile çok sayıda akademisyen ve firma temsilcisi yer aldığını zirvede “Girişimcilikte Kamunun Rolü ve Ulusal Uluslararası Destek Mekanizmaları” ile “Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bugünü ve Yarını” konuları ele aldı.

 Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Zirvesi’nin açılışında konuşan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir sanayisinin Ar-Ge kavramının pek bilinmediği dönemlerde bile bu işin önemini kavramış, sanayinin geleceğinin Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini gören çağdaş ve modern bir şehir olarak her zaman öne çıktığını belirtti.

 Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kurulduğu günden bu yana ciddi bir atılım içerisinde olduğunu aktaran Başkan Küpeli, “2003 yılında kurulan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgemiz, il sanayimizin teknolojik dönüşümüne ciddi destek sağlamaya devam etmekte olup, halen 2 şehir, 4 üniversite ve yerleşkelerimizle dev bir inovasyon ekosistemi meydana getirmiştir. Bölgemizde sayısı 150'yi geçen firmalarımız, 1400'ü aşan Ar-Ge personelimizle ve 300'ün üzerinde hayati projeyle, kritik öneme sahip inovatif ürünlerin geliştirilmesine tüm hızıyla devam etmektedir” dedi.

İhracatımız içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 20’lere çıkaracağız

 Eskişehir’in yüksek teknolojideki ihracat payının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirten Başkan Küpeli, “Eskişehir sanayinin 2022 yılı toplam ihracatı 4 milyar doların üzerinde olup, ihracatımız içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 15 düzeyindedir ve bu oranla Eskişehir Türkiye’de iller arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizin 235 milyar dolara ulaşan toplam ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı ise ne yazık hala yüzde 3’ler düzeyindedir. Bizim Eskişehir olarak ise hedefimiz ihracatımızın içinde halen yüzde 15 olan yüksek teknoloji ürünlerinin payının 2030’lu yıllara kadar yüzde 20’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Bunda kuşkusuz en büyük pay ise şirketlerimizin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını arttırmalarının yanı sıra Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgemizdeki firmaların ortaya çıkaracakları yeni ürünler olacaktır” diye konuştu.

Teknoloji ve inovasyonun sınırlarını zorlamaya devam edelim

 ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, ihracatın ve üretimin artırılması için eğitimin vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Saraç iş birliklerinin artırılması için bu tür programları çok önemsediklerini ifade ederek, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Zirvesi'nin başlamasıyla birlikte, bu platformun her birimiz için yeni fırsatlar ve başarılarla dolu bir yolculuğun başlangıcı olmasını diliyorum. Hep birlikte, teknoloji ve inovasyonun sınırlarını zorlamaya devam ederek, daha aydınlık bir geleceği birlikte inşa edelim” şeklinde konuştu.

 Son olarak söz alan ATAP A.Ş. Genel Müdürü Dr. Sedat Telçeken ise, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak, sadece yerel değil, aynı zamanda küresel bir etki yaratma hedefindeyiz. Burada geliştirilen projelerin sadece şehrimize değil, aynı zamanda ülkemize ve dünyaya fayda sağlamasını amaçlıyoruz. Bu bağlamda, iş birliği ve ortak projelerin önemini vurgulamak istiyorum. Bu zirve, sadece bir etkinlik değil, aynı zamanda bir buluşma noktasıdır” ifadelerinde bulundu.

 Konuşmaların ardından panele geçildi. ATAP AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ender Suvacı'nın moderatörlüğünde, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Pınar Aslan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Avrupa Birliği Koordinasyon Müdürü Pınar Işın, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Daire Başkanı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven’in konuşmacı olarak katıldığı panelde "Girişimcilikte Kamunun Rolü ve Ulusal-Uluslararası Destek Mekanizmaları" görüşüldü. ATAP AŞ Genel Müdürü Dr. Sedat Telçeken moderatörlüğünde gerçekleşen, İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü, Serdar Alemdar ve OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelin ikinci bölümünde ise “Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bugünü ve Yarını” konuları ele alındı.  Soru cevap bölümün ardından program 2022 yılında Eskieşhir TGB’de faaliyet gösteren girişimcilere 17 farklı alanda başarı ödülleri töreni ile takdim edildi.