Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen 54’üncü Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya’da gerçekleştirildi. Nörolojik hastalıkların ele alındığı kongrenin bu yılki ana teması MS (Multiple Skleroz) oldu.
Yurt içinden ve yurt dışından bin 200’den fazla uzmanın katıldığı kongrede, nörolojik hastalıklar, hastalıkların tanı ve tedavisindeki gelişmeler ve dünyadaki yenilikler masaya yatırıldı.
HAVA KİRLİLİĞİNDEN 9 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR
Hava kirliliğinin beyin sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, çok önemli açıklamalarda bulundu.
Habertürk’ten Demet Demirkır’ın haberine göre, hava kirliliğinin dünyada 9 milyon insanı öldürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, bizim de bu riskle karşı karşıya olduğumuzu söyledi.
Prof. Dr. Öztürk, “Avrupa Çevre Ajansının ölçümlerine göre; Türkiye’de de şehirlerin yüzde 97.5’i kirli havaya sahip olma yönünde sınırları aşmış bulunuyor. Bu, direkt olarak çevresel faktörlere maruz kaldığımız anlamına geliyor. Bir çevre kirliliği olduğunda, çevreyi kirleten ajanlar içinde küçük ince partiküller, gaz maddeleri vardır. Bunlar direkt olarak hücrelerimize zarar veriyor, hücreyi öldürüyor ve bu direkt etkidir. Bir de dolaylı etkiler var, onlar da hücrenin çalışma fonksiyonlarını bozup, daha ileri vadede hastalıklara neden oluyorlar. Birtakım romatizmal hastalıklar, kas sinir hastalıkları, astım ve akciğer hastalıkları gibi hastalıklara sebep oluyorlar. Aynı etkilenmeleri beyinde de görüyoruz. Beyinde de inflamasyon, vaskülitler (kan damarı duvarında oluşan yangısal değişimlerin tümü), dejeneratif hastalıklar ortaya çıkıyor. Parkinson, Alzheimer, MS (Multipl Skleroz) hastalığı gibi dejeneratif hastalıkların oranlarında artış saptanıyor. Dünyada hava kirliliği olan bölgelerde bu hastalıklarda artış oluyor” açıklamasında bulundu.