Yıldırım Demirören: "Hiçbir kulüp veya hiç kimse için bir hakemimizi feda etmeyiz"
"İlk olarak değerli hakemimiz sayın İsmail Sancar'a yeğenlerini kaybetmesi nedeniyle başsağlığı diliyorum.
2012 senesinden beri, geldiğimiz ilk günden beri hakemlerimize ayrı bir sayfa açtık. Hakemlerimiz bizim için çok önemli. Fikret Başkanın dediği gibi... Futbolun en önemli aktörlerinden biri hakemlerimiz. Biz de Yıldırım Demirören ve TFF Yönetim Kurulu olarak, hakemlerimizi hem profesyonel açıdan hem de olanaklar açısından en iyi hale getirmeye çalıştık. Yapmaya da devam edeceğiz bundan hiç şüpheniz olmasın. Tüm hakemlerimize teşekkür ediyorum. Harika bir ilk yarı geçirdik. Allah kısmet ederse ikinci yarı da böyle olacak. Tabii ki VAR'ın etkisi çok büyük oldu. VAR sistemiyle futbolda hata minimuma indi. Futbol daha güzel hale geldi. Ama malesef benim her zaman savunduğum; bekleme süresi futbolda bir soğutma yarattı. İnşallah onu da en aza indireceğiz. VAR'dan bahsetmişken önceki Kulüpler Birliği Başkanı Sayın Göksel Gümüşdağ'a çok teşekkür ediyorum. VAR'ın hızlanmasında, Türkiye'ye bir an önce gelmesinde kendisinin de çok büyük destekleri oldu önerileri oldu. Ve VAR'ı futbol ailesi, Türkiye kabullendi. VAR'la ilgili Yusuf Başkan konuları anlattı. VAR 70 kritik karar ve önemli olaylarda futbolu değiştirdi.
VAR'ın tartışıldığı Galatasaray-Konyaspor maçını yaşadık. Hakemlerimizin tartışıldığı. Ben ve Yönetim Kurulum hiçbir takım için, hiçbir kulüp için, hiç kimse için bir hakemimizi feda etmeyiz veya dinlendirmeyiz. Ancak sizlerin de kabul ettiği gibi VAR önemli bir sistem. Çok değerli iki hakemimiz için VAR'ın uygulamasında yapılan hatadan dolayı, MHK kararıyla dinlendirilme süreci açıldı. Bu da olacaktır. Hata yine olacak. Ama biz hiçbir zaman bir kulüp için bunu yapmayız.
Ben VAR'dan daha çok bugün başka bir şey konuşmak istiyorum. Hakemlerimizin göğsünde Türk Bayrağı var. Hakemlerimiz Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir ferdi. Bir hakeme bu kadar kolay hakaret edilemez, küfredilemez. Bunu herkesin bir düşünmesi lazım. Geçen sene 40 hakemimize, 40 kere hakaret ve küfredildi. Bu sene ilk yarıda 21 kere edildi. İşin kötüsü kimse özür dilemedi hakemlerimizden. Ama neyi tartıştılar: 'Ben küfrettimde fazla ceza verildi'. Önce saygılı ol, Burada Türk bayrağı var, karşında Türk hakemi var! Önce saygıyı öğrenin ki sizin cezanızı tartışalım.
Sayın Bakanımızdan bir ricamız var. Sayın Bakanım; biz TFF olarak ve hakemler olarak kişileri savcılığa veremeyiz. Ama bizi aldığımız her disiplin kararı Adalet Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Sizden ricamız, bizim disipline gönderdiğimiz hakemlere hakaret edenleri savcılığa vermeniz. Çünkü Türk futbolu ancak onlar düzeldiği zaman düzelecek. Çünkü o kişiler hem kulüpleri, hem çok büyük camiaları temsil ediyor. Benim hakemim de Türkiye'yi temsil ediyor. Ona göre herkes saygılı davranmak durumunda. Onu hep beraber geçeceğiz.
Maçta kim size hakaret ediyorsa sizden ricam, kendisini alkışlayın ki öğrensinler. Siz onların seviyesine inmeyin; onlar sizin seviyenize çıksın. Allah sizlere hakem şansı versin. Futbol sizlerle; siz futbolla güzelsiniz. Hepinize teşekkür ediyorum."
MHK Başkanı Namoğlu, VAR'ı değerlendirdi
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; "TFF 1. Lig'deki Play-Off ve Final maçlarını ilk kez VAR sistemi ile uyguladık ve deneme yaptık. Çok başarılı olduk. Haziran-ağustos dönemlerinde Riva'da VAR merkezimizi tamamladık. Sayın başkan ve yönetim kurulumuz karar aldı. Sayın Cengiz Zülfikaroğlu çok hızlı bir şekilde bu merkezi tamamladı ve uygulamaya kondu.
Buradan çağrıda bulunuyorum. VAR ile ilgili bir eksiklik var ise 18 kulübümüze de giderek tekrar VAR eğitimi verebiliriz. Ayrıca medyadan herhangi bir kuruluş Riva'daki merkezi görmek istiyorsa anlatabiliriz.
Eleştiri oklardan birisi de VAR'da X hakemi, Y hakemi fazla kullanıyormuşuz. 2018 Dünya Kupası'nda Massimiliano Irrati ve Danny Makkelie VAR hakemliğinin yüzde 40'ını yönetti. Yani başarılı hakem varsa bu görevi alır. Fransa'nın 2018 Dünya Kupası son 16'dan itibaren tüm maçlarını İtalyan Irrati, VAR hakemi olarak yönetti.
Şimdi bize geçmek istiyorum. 47 kez sahada inceleme yaptık. Bunun 24'ü penaltı, 12'si kırmızı kart, 11'i de gol incelemeleri… 23 kez VAR ile karar değişti. Ofsayttan 20 gol, 3 de penaltı değişti. İçerde/dışarda durumlarında hakem incelemeye gitmeden VAR hakemi ile bu kararlar verildi. Türkiye'de ilk devre 153 maç oynandı. 70 kez karar değişikliği geldi. 23 saha incelemesinde hakem kararını değiştirmedi.
2017-2018, 2018-2019 sezonlarıyla ilgili istatistikler vermek istiyorum. İlk sezon 716'dan 674'e düşmüş. İtiraz - sarı kart 104 iken 65'e düştü. Faullerde geçen sene ilk yarıda 4505 faul olmuş; bu sezon 4230 faul yapıldı. Geçen sezon penaltı 61 iken bu sezon 66… Çünkü VAR etkili oldu. Topun oyunda kalma süresinde 15 saniye artma meydana geldi. Düzeltilen karar inceleme süresi 1:33 dakika; monitör inceleme süresi ise 34 saniye olarak meydana gelmiştir.
Bir sezonda TFF bünyesinde 132.898 amatör; 2358 profesyonel müsabaka oynanmaktadır. TFF bünyesinde toplam 135.256 maç oynanmaktadır. Bu maçları 5931 lisanslı hakemle yönetmekteyiz. Sürekli kurslar açmak ve hakem ordusunu çoğaltma kararını aldık. Bu sezon 3465 aday; hakemlik ordusuna katılacak. Sezon sonu hakem sayımız 9396 olacak. Yeni genç yetenekleri hakem kadrosuna katmış oluyoruz. Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün talebi ve TFF Yönetim Kurulumuzun onayı ile görevlendirilen eğitimcimiz; Aralık 2018 tarihinde Suriye'nin Azez bölgesinde 26 adayın katıldığı 9 gün süreli hakem eğitimini tamamlamış bulunuyor. Şu ana kadar Avrupa'da hakemlerimiz 48 maç yönetti. Ve bu maçların hiçbirisinden kırık not getirmediler. Birçok başarılı maçlar yönetildi. Halil Umut Meler Avrupa Gençler Finali'ni yönetti. Cüneyt hocanın başarıları ortada.
Türkiye'de üst klasmanda görev alan hakemlerle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. İngiltere'de 21 hafta geçti. 21 haftada Anthony Taylor 18; Martin Atkinson 17 maç yönetti. 18 hakemle 20 takımın 210 maçını yönettiler. Orası hakem eğitme yeri değil; en iyilerin olma yeri. İtalya'da yardımcı hakemleri AVAR olarak kullanıyor. İtalya'da odadan yönetiyorlar. Çünkü optik kablolama sistemleri yok. Ama çok şükür bizde var. Biz bunların hepsini Riva'dan yapabiliyoruz. İtalya bile yapamıyor. 17 haftamız geçti. Fırat Aydınus 13, Cüneyt Çakır, Halil Umut Meler, Alper Ulusoy 12 maç yönetti. 25 hakem, 18 takım, 153 maçı yönetti. İtalya örneğini biraz önce belirttim. Rizzoli buradaydı. Bizimle konuşurken, 'Biz de geçen sene başladık. Çıtayı çok yukarda tuttuk. Ama her yerden darbe aldık. Geçen sezon ortalama karar değişimi 3.2 iken bu sene beklentileri düşük tuttuk ve 2.4'e indi' dedi. Fransa'da onların bir numaralı hakemi var. Bir çatışma oldu. Kırmızı kart gösterdi. Oyuncuyu soyunma odasına gönderdi. Bu arada soyunma odasına gittikten sonra VAR'da olan görevli arkadaş diyor ki 'Gel de izle!' O da gidiyor, videoda izliyor. Kırmızı kartı haksız verdiğini görüyor. Görevlilere haber veriyor. Soyunma odasından oyuncu çağırıyor. Sarı kart gösteriyor ve oyuncuyu geri oyuna alıyor. Bizi düşünün… Bizde böyle bir olay olsa aylarca tartışılırdı.
Bizde Başakşehir-Fenerbahçe maçında 3 dakikalık kesinti oldu; inanılmaz tartışıldı. Fransa'da da o maçta VAR kesildi. Haksız bir penaltı atıldı ve gol oldu. İtalya'da teknik aksaklıktan dolayı 28 dakika VAR devre dışı kaldı. Bizde sadece 3 dakikalık bir gecikme oldu. Şu an bütün kurumlar gerekli altyapı çalışmalarını yaptı. Bizde inşallah artık böyle bir şey olmayacaktır. İlk yarı geçti. Herkese soruyorum. Yüzde 100 yanlış bir gol oldu mu? Bana göre olmadı. Maçta yüzde 100 kırmızı kart oldu mu? Böyle bir icra olayı yaşandı mı? Olmadı. Yüzde 100 herkesin katıldığı bir penaltı pozisyonu atlandı mı? Olmadı. Ne oldu? Sana göre, bana göre olayları yani gri olaylar ortadaydı. Medyada bunu görüyoruz. 4-5 kişi konuşurken yarısı penaltı, yarısı değil diyor… Rica ediyorum hakemin kararına uyalım… Sana göre-bana göre pozisyonlar VAR'ın görevi değildir. VAR buna bakmaz. VAR en azından 10 kişiden 8'inin net kararının olduğu pozisyonlara bakar. İlk yarı ile ilgili hakem arkadaşlarımızla oturup konuştuk. Huzurlarınızda Nicola Rizzoli'ye, Larsen'e teşekkür ediyorum. İkinci yarı da inanıyorum, hakem arkadaşlar performanslarını yukarı çekeceklerdir. Sayın Başkanımızın vermiş olduğu desteği göz önüne alarak hakemlerimiz buna cevap verecektir. Herkese başarılar diliyorum ve saygılar sunuyorum."
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya: "Türk futbolunu hep beraber kaliteye taşıyacağız"
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya'da kokart töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sayın başkanımız çok kıymetli bir yere değindi. Şimdi yeni düzenlemede 6222'de değişim ve dönüşüm yaşanacak. Hem İçişleri hem Adalet hem Gençlik Spor Bakanlığımız birlikte çalışıyor. Göğsünde Al bayrağı olan birisine küfür etmek bence de yanlış. Biz bunu kabul etmiyoruz. Hakemimiz sahaya girer; gördüğünü çalar. Ama diğer bir arkadaşımız, saha dışında olan bir arkadaşımız o hakem arkadaşın verdiği kararın yanlış olduğunu savunur; bu, toplumda infial yaratır. Birbirimizi eleştirmeyelim. Kurt ağacın içindedir. Önce kapımızın önünü temizleyelim. Tepkiler karşısında hep birlikte dik duralım. Hakem demek adalet demek, hakemin tarafı yoktur. Belki iç dünyasında bir kulübü sever; sempati tutar. Ben aslen Fenerbahçe'yi tutarım. Ama önceliğim Türk Milli Takımı… Birbirimize karşı adil olacağız. Bu çok zor… Spor yaparken kendimize bahane arar; suçu hakeme yüklerdik. Bunları yaşadık. İşiniz zor. Ama işiniz güzel. Adalete teslim olabilmek, adaletin kılıcı olabilmek çok önemli. Allah yolunuzu açık etsin. Rabbim büyük başarılara imza atmayı nasip etsin. Cüneyt hocam dünyadaki ilk üç hakemin içerisinde. İnşallah hepiniz bu sıralamalarda olursunuz. Büyük başarılara imza atarsınız. Ben Yusuf Ağabeyimi tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. Herkes eleştirecek ama biz doğruyu yapacağız. Sizler hepiniz maçı izliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız an be an cep telefonundan maçları takip ediyor. Her anı, her pozisyonu tek tek inceliyor. Sonuçlara bakıyor. İnşallah Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başkanımın da söylediği gibi bu şikâyetleri engelleyeceğiz. Türk futbolunu hep beraber kaliteye taşıyacağız. Hepinizi tebrik ediyorum, başkanımı tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum."
Fikret Orman: "Hakem hataları TV'de tartışılmasın"
Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman da yaptığı konuşmada: "Gerçekten zor bir iş yapıyoruz. Kamuoyu önünde herkesi tenkite açık bir iş. Kolay bir iş olsa bu topluluk burada olmaz. Bu zorluğu yönetmek zorunda olduğumuz için buradayız. Ülkemizde bu işi yapmak çok zor. Hakemlerimiz çok konuşuluyor. Esasında futbolda hakemlik yardımcı bir unsurdur. Ana unsur oyunculardır. Ama ülkemizde bu maalesef farklı. Hakemlik çok fazla konuşuluyor. Bize düşen bunu yönetmek. Bu marka değeri, hepimizi ilgilendiren bir şey. Ülkemizin hakemleri kötü, futbolcuları iyi gibi bir durum yok. Marka değeri bu ailenin parçası. Sizlerin performansı bu durumu çok önemli hale getiriyor. Sizlerin kararlı durmasını bekliyoruz. Bizlerin beklentisi o. Oyuncularımız Avrupa'da yaptıkları iyi niyetli hareketler; ligimizde böyle gözükmüyor. Yurt dışından gelen oyuncular Türkiye'ye gelince bir anda değişim sağlıyorlar. Ben bunu çok iyi niyetli görmüyorum. Burada baskı altında değişik bir karar vermeniz; baskıyı daha çok artırıyor. Esasında hiçbir beklentimiz yok. Beklentimiz hakemlerin kararları çok etki etmesin ve oyuncular konuşulsun. VAR ile beraber teknoloji işin içine çok girdi. Sizin kendinizi çok daha iyi hazırlamanız gerekiyor. Puanlar şu an çok yakın birbirine. VAR bir sürü değişiklik getirdi. Hakem hataları azalmaya başladı. Zaten gözüküyor da. İkinci yarıda çok daha fazla baskı olacaktır. Sizler baskı altında kalmadan gördükleriniz, bildikleriniz üzerine karar verirseniz hepimiz için iyi olacaktır. Bu bir futbol ailesi, dönem dönem bir araya geliyoruz. Bizler korkulacak insanlar değiliz. Medeniyet içerisinde, saygı içerisinde birbirimizle görüşeceğiz. Bunlar hep bir çizgi içerisinde olacaktır. Daha yakınlaşmamız lazım. Buradan Yıldırım Başkana bir şey söylemek istiyorum: Hakem hatalarının TV'de tartışılmaması gerekiyor. Buna bir şerh koymak lazım. Oyuncular hata yapıyor, teknik adam yapıyor, yönetici yapıyor. Hakemler de yapacak. Bizim beklentimiz hakemler etki altında kalmasın, baskı altında kararını değiştirmesin. Hepinize kolay gelsin. Hep beraber güzel bir lig yaşamaya çalışıyoruz. Allah size hakem şansı versin" şeklinde konuştu.