B1, B6, C vitamini ile kalsiyum, manganez, kükürt ve fosfor içere siyah sarımsak kokusuz olması sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Siyah sarımsak, normal sarımsakların, üç ile dört haftalık bir süre boyunca 60 – 175 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşlanmasına izin verilerek üretiliyor. Bu, amino asitler ve indirgen şekerler arasında meydana gelen kimyasal bir işlem olan Maillard reaksiyonuna girmesine izin veriyor. Bu reaksiyon sadece sarımsağa koyu renk vermiyor bunun yanı sıra farklı lezzet ve aroma veriyor, aynı zamanda antibakteriyel, antiviral ve antifungal bileşenler barındırmasını da arttırıyor. Kronik hastalıklara, dolaşım sistemi hastalıklarına ve Alzheimer'a karşı da koruyucu olan siyah sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Normal sarımsağa göre 2 kat daha fazla antioksidan içerir.
Ciltteki kolajeni arttırması nedeniyle cilt sağlığı açısından oldukça etkili faydaları olan siyah sarımsak tüketimi ile, yaşlanma belirtilerinin azaldığı bilinmektedir.
Kolesterolü düşüren bir madde içerir ve bu maddenin seviyesi normal sarımsağa göre çok daha yüksektir.
Kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır.
Siyah sarımsak, normal sarımsağın içerdiğinden daha fazla antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel bileşenler içerir. Bu sayede bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı daha etkilidir.
Siyah sarımsak, beyaz sarımsağın aksine ağız kokusuna da neden olmaz.
Beyaz sarımsakta yer alan antibiotik ve anti-fungal özelliği olan allicin maddesi siyah sarımsakta fermentasyon sonucu S-Allyl cysteine (SAC) maddesi haline gelir. Beyaz sarımsakta 0,30 mg/gr iken siyah sarımsakta SAC maddesi 5,80 mg/gr seviyelerine çıkar. Yani yaklaşık 19-20 kat fazla orandadır.
Siyah sarımsağın yorgunluğu azaltıcı etkisi nedeniyle özellikle de sporcular tarafından sıkça tüketildiği belirtilmiştir.
Aç karna en fazla 3 diş siyah sarımsak ağızda çiğnenebilir. Kahvaltılarda kızarmış ekmeğe sürülür. Yoğun egzersiz yapanlar smoothielerde kullanabilir. Yemeklere eklenebilir. Cam kavanozda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Çiğ (Ham) sarımsak gibi, siyah sarımsak beyin sağlığı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir. Antioksidanlar açısından zengin olduğu için inflamasyonu hafifletebilir ve bunama, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi bilişsel durumların önlenmesine yardımcı olabilir.
Sarımsağın bilinen en iyi faydalarından biri de kalbinizin sağlığını koruma ve iyileştirme yeteneğidir. Siyah sarımsak da kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir, hatta bazı çalışmaların çiğ (normal) sarımsak kadar etkili olabileceğini bile gösterebilir.
Damar sertliğine karşı tedavi edicidir. Kalp ve damar sağlığını korur.
Siyah sarımsak aşırı tüketilmediği müddetçe sağlık açısından bir problem çıkartmaz. Ancak farklı rahatsızlıkları ve düzenli ilaç kullanımları olanların ayrıca hamile ve emziren annelerin doktor onaylı kullanmalarını tavsiye ederiz.
Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2019, 19:54