Joker kimdir?
Adım Mete Erpek. Joker lakabıyla 18 yıldır Eskişehir’de rap müzik yapıyorum.
Rap müzik ile tanışmanız nasıl oldu?
Lise arkadaşım Mesut Bayraktar ile kurduğumuz bir graffiti grubumuz vardı ve illegal olarak yaklaşık 2 yıl boyunca Eskişehir’de writer’lık yaptık. O zamanlar Mesut sayesinde rap müzik dinlemeye başladım ve kendi demolarımı üretmeye başladım.
18 yıldır rap dinliyor ve müzik üretimi yapıyorsunuz. Peki ne zaman gerçek bir rapçi olduğunuzun farkına vardınız?
Rap dinleyen, rap söyleyen , rap ile uğraşan herkese rapçi deniliyor. Ben 2001’de rap müzik yapmaya başladım. 2012 yılında Yaşamak Öldürür, 2013 yılında Rhymestein albümü kendimi kanıtlamamı ve tarzımı bulmamı sağladı. Kariyerim süresince Türkçe Rap’in çoğu usta kalemiyle çalışma fırsatı yakaladım.
Peki 2012 yılından önce çıkarttığınız albümler var mı?
15’i aşkın underground albümüm var. 4-5 albüm grup olarak yaptığımız albümler var. 2012 öncesi ve sonrasında çok sayıda single çalışma yayınladım.
2019 yılında çok fazla rap müzik ön plana çıkmış durumda. 2019 rap’in yılı olduğu diyebilir miyiz?
Kesinlikle diyebiliriz. Ama bu 2018 yılında başlayan bir süreç. Pop müziğin önüne geçtiği de bir gerçek. Rap Türkiye’de 20-25 yaşında diyebiliriz. 25 yıldır Türkiye’de mevcut olan bir müzik türü ilk kez toplam gözünde bu kadar önplana çıkmış durumda. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde daha kaliteli işler gelecektir. Ben inandığım ve bağlı olduğum değerler çerçevesinde müzik yapmaya devam edeceğim. Sadece eğlence olsun, kulüplerde çalsın tarzı işler yapılmamalı.
Diğer rapçiler ile aranız nasıl?
Çoğu rapçi ile çok fazla bir aram yok. Köşeli bir insan olduğumu düşünüyorum. Hip hop değerlerine inandığını düşündüğüm kişilerle hip hop konuşuyorum. Muhabbetim olan ve görüştüğüm insanlar da bu işin hakkını veren, gerçek MC’ler.
Rap müziğe uzak bir insan olarak sormak istiyorum, rapçilerin derdi ne?
Herkesin üstesinden gelmeye çalıştığı problemler ve eleştirdiği konular vardır. Bu problemler en küçüğünden en büyüğüne ailevi, maddi, ticari vesaire olabilir. Bu problemleri çözmeye çalışırken yaşadığımız süreci ve hayatınızdan kesitleri ritimli bir şekilde anlatır sanatsal hale getirirseniz rap yapmış olursunuz. Liriklerinizin içeriği ne kadar dolu ise, insanları o derece yakalayabilirsiniz ve insanlar sizinle aynı pencereden bakabilir. Kısacası rap’çilerin derdi insanın, toplumun ve dünyanın derdidir.