Peki temizliğin ana mekanı banyoları temiz tutmanın yollarını biliyor muyuz? Banyo mobilyası alanında estetik çözümler geliştiren ORKA, banyolarda hangi materyallerin sürdürülebilir hijyen sağladığını açıklıyor ve banyoların hijyenik ortamını sürekli kılacak pratik hijyen önerilerini sıralıyor.
Banyodaki materyallerin hijyen sağladığından emin olun
Evin en nemli alanı olan banyo, doğru temizlenmediğinde mikrop ve bakterilerin üremesi için elverişli hale geliyor. E-coli, salmonella gibi birçok bakteri klozet içinde bulunabiliyor, zamanla zemine, sifona, kapı koluna ve dokunulan yerlere de bulaşabiliyor. 2020 koleksiyonunda ıslak hacimde sürdürülebilirlik ve hijyen konularını ön plana alan ORKA Banyo’nun İş Geliştirme Müdürü Gani Ergül, ‘Bilindiği gibi ıslak hacimde neme dayanıklı ve hijyen anlamında sürdürülebilir mobilya üretmek çok zor bir iştir. Üstü lake veya dekor kağıdı ile kaplanmış mdf veya yonga levha gibi malzemeler banyolar için yeterince hijyeniktir. Bununla beraber yeni ürünlerimizde ORKA Tasarım Ekibi olarak, neme %100 mukavemetli, en üst düzeyde hijyenik olmasının yanı sıra tasarım çeşitliği de sağlayan kompakt laminat ve akrilik malzemeleri de ürünlerimizin gövde ve tezgahlarında kullandık.’ diyor. Kompakt laminat malzemenin pentoklorofenol, asbestos, halojen elementler, fataletes, bisfenol-a veya ağır metaller içermediğini belirten Ergül, laminatın üretimi sırasında maruz kaldığı basınç ve ısı sebebiyle bakteri üretmesinin imkansız olduğunu ve anti bakteriyel koruma sağladığının altını çiziyor. Sağlam, kalın ve yoğun yapıdaki kompakt laminat paneller darbelere, kimyasal ürünlere ve suya karşı dayanıklı olması sebebiyle kolaylıkla temizlenebiliyor. Su geçirmeyen, ıslaklıktan etkilenmeyen ve çürüme yapmayan kompakt laminat paneller, özellikler nemli ve rutubetli alanlar için uygundur. ‘Sağlık sektörü gibi 100% hijyenik olması gereken ortamlarda akrilik malzemeye yönelik çözümler çok büyük önem taşımaya başlamıştır. Buradan yola çıkarak yeni koleksiyonumuzda gövde ve tezgahlarda yekpare olarak akrilik malzeme kullandık. Akrilik malzeme, yapısından dolayı temizlenmesi kolay, deformasyonu zordur ve estetik çözümler sunar, mukavemet anlamında da sürdürülebilirdir’ diyen ORKA Banyo İş Geliştirme Müdürü Gani Ergül, 2020 koleksiyonunda banyolarda hijyeni ön plana aldıklarının altını çiziyor.
Banyo tasarımı konusunda uzman ORKA Banyo Tasarım Ekibi, suyun ve temizliğin ana mekanı banyoların hijyeni için doğru bir şekilde temizlik yapılmasını öneriyor.
1- Zemini süpürün, çöpleri kaldırın
Süpürme işlemine banyonun tek bir köşesinden başlayın ve tek bir alana doğru süpürün. Çöpleri banyodan çıkarın.
2- Tüm yüksek temas alanlarını dezenfekte edin
Tuvalet, sifon düğmeleri, kapı kolları, musluklar, kağıt havlu dispenserleri, ışık anahtarları ve duvarları unutmayın. Tüm bu noktalar çok fazla temas edildiği için hijyene ihtiyaç duyar. Zemini, süpürgelikleri, fayansları, harçları, tuvalet ve pisuarların etrafındaki alanları ovmak için zemin temizleme solüsyonu kullanın. Dezenfektanların patojenleri öldürmesi için birkaç dakika yüzeyde kalmasını sağlayın.
3- Ayna ve aydınlatmaları temizleyin
Nemli bez ile aynaları, lambaları, havalandırma deliklerini, muslukları, fanları ve ışık anahtarlarının tozlarını dezenfektanlarla silin.
4- Sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatın
Tuvaleti her yıkadığınızda bakteriler havaya sıçrar ve çevredeki yüzeylere yapışabilir. Bu nedenle, tuvaletin sifonunu çektiğinizde kapağının kapalı olduğundan emin olun.
5- Tuvalet fırçalarınızı ve klozet kapağını temizleyin
Her kullanımdan sonra temizlenmezse bakteri yayabilecek tuvalet fırçasını temizlemeyi unutmayın. Tuvalet fırçasını dezenfekte edici deterjanlarla yıkayın. En az 6 ayda bir fırçayı değiştirin. Klozet kapağını günlük olarak bakteri yayılmasını azaltmak için özel olarak tasarlanmış bir ürünle temizleyin.
6- Banyonuzu havalandırın
Odadaki nem seviyesini azaltmak için banyonuzu havalandırın veya havalandırma sisteminizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Zeminin tamamen kuruduğuna emin olmak için kuru bir paspas kullanabilirsiniz. Bu uygulama aynı zamanda kayma ve düşme riskini azaltır.
7- Temizlik ürünlerinizi dikkatli seçin
Banyo temizliğinde seçilen temizlik sıvılarının ağır kimyasallar içermediğinden emin olun. .Mobilyalar için ayrı, seramik yüzeyler için ayrı, çevre dostu temizlik veya dezenfektanları seçebilirsiniz. Bu temizlik malzemelerin kullanımı sırasında koruyucu, uygun eldiven ve maskelerin kullanılması gereklidir.
8- Ellerinizi düzenli olarak yıkayın
Bakteriler için zemin oluşturdukları için sifonu ve muslukları çok dikkatli bir şekilde gözden geçirin. Musluklar ellerimizle doğrudan temas halinde oldukları için mikropları almak için ideal yerlerdir. Tuvaleti her yıkadığınızda ellerinizi sabunla iyice yıkayın.