Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen KRT ekranlarında Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı.
Yılmaz Büyükerşen programda özetle şu ifadeleri kullandı;
“Eskişehir’de 539 adet mahallemiz bulunuyor. Yakında da 540 olacak. Bir yer daha var onu dahil etmeye çalışıyoruz. Bu köylerin imar planlarını ben yapacağım. Bu köylere kanalizasyon şebekesi kuracağım. Arıtma tesisleri kuracağım. Yollarını yapacağım. Şehir merkezi ile köyler arasındaki ulaşım problemini ortadan kaldıracağım. Yangını önleyecek yangın istasyonları kuracağım. Köylerimizin içilebilir su problemi var bunu çözeceğim. Kurak arazisi olan köy yerlerine sulama sistemleri götüreceğim. Kurak tarla bırakmayacağız. Bu köy yerlerinden hep ben sorumluyum. Bu yerleri şehir mahalline çevirmek benim görevim.
Döviz artışlarından çok etkileniyoruz. Bu ayın sonunda ödememiz gereken bir kredi ödememiz var. Büyük sıkıntı içerisindeyiz. Ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. Bu zamana kadar hep ödenebilir mantıklı belli bir ekonomi politikasının içerisinde olurdu. Dövize sabah bakıyoruz artmış, öğlen bakıyoruz artmış, akşam bakıyoruz yine artmış. Kur farklarından doğan borçlarımızı hükümetin karşılaması lazım. Biz önümüzdeki aydan itibaren borcumuzu bugünkü kurlar üzerinden ödeyip, bitirebilme şansına sahip değiliz.
Kullandığımız her şeye zam geldi. Yüzlerce otobüsümüz var. Akaryakıtlara zam geldi. Tramvay hattımız var. Oldukça yaygın bir şebeke ve elektrikle çalışıyor. Büyükşehir belediyesi de neticede bir tüketici. Çöpleri yakarak elektrik üretiyoruz. Arıtma esnasında elde edilen gazları kullanıyoruz. Ama bunlara rağmen öyle zamlar geldi ki zorlanıyoruz.
Eskişehir ilinin şebeke suyunu Porsuk’tan karşılıyoruz. Evlerin çeşmelerinden akan suyun hiç olmazsa tadı garip gelmesin diye bir dünya kimyasal ithal ediyoruz. Vatandaşlarımız şebeke suları ile yemek yapabilsinler, içebilsinler diye alıyoruz bu kimyasalları. Porsuk’tan aldığımız suyu arıtarak halkımıza ulaştırıyorum. 30 sene sonrasının ihtiyaçlarını bile karşılayabilecek projeler yapmıştım. Maalesef bu projelerimizi ilgili bakanlıklara bir türlü anlatamadık. Ya da anlamak istemediler.
1999 yılında Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyorum. 4 dönemdir de Belediye meclisinde azınlıkta olan bir partinin belediye başkanıyım. 4 senedir nasıl işler yaptık, nasıl finansman bulduk ve nasıl projeler hazırlardık, emekli olunca bunların yazacağı bir kitap yazmak niyetindeyim.”
Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2021, 01:57