Çözüm odaklı bir çalışma şart!

Ayberk Kırçın: “9 kez ertelenen otopark kanunu yürürlüğe girdi. Baktığımızda otopark kirliliği için olumlu bir yasa gibi görünen bu karar birçok inşaat firmasını çıkmaza sokmuştur. Bu düzenleme için uygun bir alt yapı şuan mevcut değildir.”

Çözüm odaklı bir çalışma şart!
banner127

Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği (ESMİAD) AR-GE Komisyonu Başkanı Ayberk Kırçın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İnşaat sektörü çeşitli mal ve hizmet üretimi ile doğrudan ilişkisi ve yoğun işgücü kullanımıyla ekonomik ve sosyal yapı içerisinde önemli bir yere sahip. Sektör, kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün harekete geçiriyor. Bu bakımdan ülkemizde 'lokomotif sektör' olma gibi bir özelliğe de sahiptir. 

Pandemi sürecinin sonuna doğru geldiğimiz şu günlerde inşaat sektöründeki hareketlilikte bizler içinde sevindirici olmuştur. Fakat toplamda 9 kez ertelenen otopark kanunu 31/03/2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında ; Yürürlüğe giren yönetmelikte ticari, konut + ticari veya konut imar planına sahip bütün parsellerde otopark yapılma zorunluluğu getirilip 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılmasına karar verilmiştir. Baktığımızda otopark kirliliği için olumlu bir yasa gibi görünen bu karar birçok inşaat firmasını çıkmaza sokmuştur.

İstenilen şartlarda daha öncesinde işyeri yapılmış cadde ve sokaklarda yeni iş yerleri alma şansı kalmamıştır. Eski yerleşkelerde bulunan birçok parsel istenilen şartları sağlamamaktadır. Bundan dolayı işyeri , dükkan vb. yapılamamaktadır. Yönetmelikte belediyelerin otopark alanları tahsis etmesi isteniyor. Bu yola gidildiği takdirde ise afaki otopark ücretleri çıkıyor. Araç başı 6.800,00 TL den dört taksit halinde ücret talep ediliyor. 15 araçlık bir yerde çıkacak otopark ücretini siz düşünün. Ayrıca birçok belediyenin şu an böyle bir otopark yapmak için yeri bulunmamaktadır. Müteahhitlerimiz inşaat alanlarında işyeri olarak düşündükleri bölgeyi otopark ile doldurduklarında bunun finans kısmını nasıl kapatacaklardır? Bu durum ileriki süreçte gelişen semtlerimizde halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet nasıl götürülecektir?

Madem otopark zorunluluğu bu kadar önemli bir konuydu imar affı ile mevcutta otopark olan birçok yerin işyeri yapılmasına neden izin verildi. Bu düzenleme için uygun bir alt yapı şuan mevcut değildir. Çözüm olarak uzun vadeli bir erteleme olabilir o süreçte şartları olgunlaştırma veya düzenlemenin müteahhitleri bu çıkmazdan çıkaracak şekilde yeniden düzenleme getirilmelidir. Devletimizin bu konu üzerine en kısa sürede eğilip daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir çalışma yapmasını temenni ediyoruz. Aksi halde şu günlerde hareketlenen inşaat sektörü çözümü olmayan bir dar boğazın içinde kalacaktır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30