Eskişehir’de tıbbi atıkları almakla yükümlü olan bir firma var. Şehir Hastanesi, Yunusemre Devlet Hastanesi, Osmangazi Tıp Fakültesi ve diğer İl ve İlçe Hastaneleri yani kısacası aile hekimliklerine kadar tüm tıbbi atıklarını şuan bu firma toplayabiliyor. Yurtdışından getirilen işçilerin ve vatandaşlarımızın kaldıkları yurtlardaki atıklarını toplamak da kanunen bu firmanın görevi. Ancak Gündüz Alp Öğrenci Yurdu’ndaki çöplerin toplanmasına ilişkin son günlerde medyadaki açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Her gün yeni bir açıklama geliyor ve kafalardaki soru işaretleri daha da büyüyor. Vatandaşın kafasındaki ‘ihmal var mı’ ve ‘bu çöpleri kim topladı’ soruları bir türlü net bir şekilde yanıtlanamıyor. İşte o sürecin tarafsız bir şekilde öğrenilmiş detayları… 222Haber.com’un edindiği bilgilere göre süreç tam olarak şu şekilde gelişti;
Öncelikle tıbbi atıklar konusunda öncelikli yetki Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünde değil Eskişehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde. Yani bu tıbbi atıkların yetkili firma tarafından alınıp alınmadığı denetleme yetkisi Eskişehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde.
Yurtdışından getirilen vatandaşların misafir edildiği yurtların üç tanesi de Eskişehir’de. İlimiz farklı günlerde karantinaya alınan bu vatandaşlarımıza 14 günlüğüne ev sahipliği yapıyor. Karantina süreci dolan vatandaşlar tahliye edildikten sonra da toplanan çöpler tıbbi atık poşetleri ile poşetlenip yetkili firma tarafından kurallara uygun bir şekilde teslim alınıyor. Tüm bu süreç de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurmuş olduğu bir yazılım ile takip ediliyor. Bu yurtlardan çıkan çöplerin tamamı kanunen tıbbi atık olarak değerlendiriliyor. Bu tıbbi atıkların toplanması da Büyükşehir Belediyesinden ihaleyi alan firma tarafından gerçekleştirilmek zorunda.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 7 Nisan 2020 tarihinde yayımladığı Covid-19 Pandemisinde Atık Yönetimi isimli genelgede de, “Öğrenci yurtlarında oluşturulan karantina birimlerinde oluşan atıkların “tıbbi atık” olarak yönetilmesi, bu alanlardan kaynaklı atıkların diğer atıklarla kesinlikle karıştırılmaması” şeklinde bir madde yer alıyor.
Gelelim son günlerde gündemden düşmeyen Gündüz Alp Öğrenci Yurdu’ndaki çöplerin toplanması konusuna. Karantina süreci dolan vatandaşlar henüz tahliye edilmemişken tıbbi atık firması yetkilileri gelip mevcut atıkları teslim alıyor. İşin detay noktası bu işlem yurtdışından getirilen vatandaşların tahliye edilecekleri gün bu işlem gerçekleştiliyor. Tıbbi atıklar götürülüyor. Vatandaşlar tahliye ediliyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak sürecin devamında Gündüz Alp Öğrenci Yurdu’ndaki görevliler dip bucak bir temizlik yapıyor ve oluşan çöpleri yurt yetkilileri kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda görüldüğü gibi kapının önündeki alana bırakıyorlar. Bu durumdan tıbbi atıkları toplamakla yetkili olan firmanın haberi olmuyor.
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Tepebaşı Belediyesine çöplerin toplanması için bir yazı yazıyor. Tepebaşı Belediyesi temizlik görevlileri çöplerin olduğu yere gittiklerinde çöplerin içerisinde tıbbi atık yazılı çöp poşetlerini, maske ve eldivenleri görünce çöpleri almak istemiyorlar. Kanunen de almalarının doğru olamayacağını söylüyorlar. Daha sonra Tepebaşı Belediyesi yetkilileri durumu tıbbi atıkları toplamakla görevli olan firmaya bildiriyor. Orada çöp kalmadı diye bilen firma yetkilileri de olayı öğrenip hemen çöplerin olduğu alana gidiyor. Firma yetkilileri tıbbı atık olarak nitelendirilen bu çöpleri teslim alacaklarını söyleseler de yurt görevlileri bu çöpleri aldıkları talimatları nedeniyle teslim edemeyeceklerini söylüyorlar. Daha sonra firma yetkilileri zabıta ekiplerini çağırarak tutanak tutulmasını sağlıyor. Firma yetkilileri defalarca bu atıkları bizden başka kimseye veremezsiniz dese de bu atıkları teslim alamıyor. Çöpler kamuya açık bir alanda bulunmaya devam ederken çevrede bulunan esnaflar ve mahalle sakinleri orayı çöplük zannederek atıklarını oraya bırakıyorlar. Çöpler bir türlü alınamadığı için de çöp sayısı sürekli artış gösteriyor. Karantina alanı olarak ilan edilen bir yurdun atıkları neden kamuya açık bir alana yani sokağa bırakılır o da ayrı bir soru işareti.
Daha sonra olay 1 Mayıs 2020 tarihinde basına yansıyor. Televizyon kanallarında ve internet sitelerinde bu haberler yayınlanınca iş daha da büyüyor. Daha sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi devreye girip yetkili firmaya bu atıkları derhal oradan alın, yurt görevlilerinden teslim edildi belgesini vermezse bile sorumluluk bize aittir diye talimat veriyor. Yetkili firma da Gündüz Alp Öğrenci Yurdunun önündeki atıkları teslim alıyor. Daha sonra da Tepebaşı Belediyesi yurdun bulunduğu bölgenin çevre temizliğini yapıyor.
Gündemi meşgul eden bir garip tıbbi atık meselesinin aslı astarı budur. Yapılan resmi açıklamalar bir kenara dursun Tepebaşı Belediyesinin 05.05.2020 tarihinde yapmış olduğu yazılı açıklama da bu bilgileri doğrulamaktadır. Bu konu ile Eskişehir Valiliği herhangi bir soruşturma açacak mı yoksa konu unutulup gidecek mi takip edeceğiz.
Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2020, 20:54