Kereste üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “yurtdışı piyasalarda fiyatların yükselmesi ile Türkiye’ye yönelen talep, döviz kurlarında yaşanan artış, sektörde tedariki zorlaştırırken, yenilenebilir enerji kapsamına alınan biyokütle santrallerine verilen teşviklerle orman ürünlerinin yakılması da hammadde kıtlığının, dolayısıyla fiyatların yükselmesinin bir diğer nedenidir. Orman ürünlerinin yakılması, sektöre olumsuz etki ederken, diğer yanda, çevresel sorunlara neden olarak iklim krizini tetiklemektedir.” diyerekartan kontrolsüz ağaç kesimlerinin önlenmesi, iklim krizine etkilerinin saptanması, kereste teminine bağlı olarak ağaç ve mobilya sektörünün yaşadığı sorunların araştırılarak mevzuatta değişiklik yapılması için, konuyu Meclis gündemine taşıdıklarını söyledi.
Üreticilerin maliyetlerinin geçtiğimiz yıl aynı döneme göre %100, %150 arası arttığına dikkat çeken Süllü,“Döviz istikrarsızlığı ve Türk Lirası’nın değer kaybı ile ana plaka üreticilerinin ihracata yönlenmesi, iç pazarın talebinin karşılanamaz hale gelmesine yol açmaktadır. Bakanlığın ihalelerinde yaşanan fiyat artışları ve tahsislerin içeriği ile ilgili sürecin şeffaf olarak paylaşılmaması, tahsis sahalarının ve malzemenin amacı dışında kullanımını getirmektedir.” dedi.
Ormanların, karbondioksiti tutan en önemli yutak alanlardan biri olduğunu söyleyen Süllü, “Yasak olmasına karşın,yasal boşluk ve denetimsizliklebiyokütle santrallerinde endüstriyel odun yakılması,, sektörün arz ve talep dengesini bozduğu gibi, fiyatı daha cazip diye, yakılan1 metreküp ağacın içinde tutulan bir ton karbon dioksit,atmosfere salınmaktadır. Oysaki, sunta, MDF ve mobilyalar aynen ormandaki ağaçlar gibi yutak işlevi görmektedir.” dedi.
Jale Nur Süllü, biyokütle santrallerine tannan teşviklerin, orman ürünlerin yakılmasına yol açmasının yarattığı tehditlerin iklim krizini tetiklemesinin yanı sıra, ağaç sektörü tedarikinde de sorunlara yol açtığını belirterek, “Bakanlık ve ilgili kurumlar, ülkemizde 1 milyon kişiye istihdam sağlayan, yıllık cirosu, 10 milyar dolar civarında olan, MDF, yonga, laminant parke üretiminde dünyada ilk 3 sırayı alan ağaç hammaddesine dayalı sektörleri, zora sokacak maliyet artışı ve sermaye kayıplarını önlemek için,mevzuattaki sorunları çözmeli ve denetim görevini yerine getirmelidir” açıklamasında bulundu.