Dolar dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın "finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir" ifadelerinin ardından 29 Ocak'tan beri en yüksek olan 5.3240'ı test etti. Daha sonra gevşeyen dolar 5.27'lere indi.
Ancak Çetinkaya’nın açıklamalarının yanısıra Güney Afrika’dan gelen olumsuz haberler gelişmekte olan ülke para birimleri genelini baskıladı. Bu da doların bu ülkelerin para birimleri karşısında yükselmesine neden oldu.
Güney Afrika’da elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını üreten ancak borç yükü altındaki Eskom’un hizmet ayrıştırması uygulayacağını açıklaması ile borcun daha da yükselebileceği ve işsizlik endişesiyle rand öncülüğünde tüm gelişen ülkeler para birimlerine baskı yarattı. Dolar 15 Şubat'ta 5.28'in biraz üstünde Euro ise 5.97 seviyelerinde işlem görmeye başladı.
Uzmanların dolar kuru ile ilgili görüşleri ise şöyle:
Alan Yatırım – Dolar Yorumu
Dolar 5,30 seviyesini test edilebilir… Haftaya primli başlayan dolar, dün itibari ile 5,28 seviyelerinde seyrederek 5,30 direncini test etmeye yaklaştı. Türk Lirasındaki reel faiz farkı hala çekiciliğini korusa da global resesyon ile ilgili endişeler ve haber akışları etkisini arttırmakta olup, doların global bazda değer artışını destekliyor.
DALGALANMA ARTABİLİR
Bölgesel Jeopolitik riskler ile Mart yerel seçimlerinin yaklaşması, Türk Lirası ile ilgili risk faktörlerini arttırmaya devam etmektedir. Ayrıca akşam saatlerinde Moody’s, Türkiye ile ilgili derecelendirme raporunu yayımlayacak olması dalgalanmayı arttırabilir.
5.37'YE ÇIKABİLİR
Oyak Yatırım – Dolar Yorumu
Dolar/TL'de 5.2650 destek seviyesi… Dolar/TL 5.2650 ve 5.2130 destek seviyeleri üzerinde zayıf görünüm sürebilir. 5.3100 direnç seviyesinin kırılması durumunda ise 5.3700 direnç seviyesi olarak izlenebilir.