Abdurrahman b. Sahr ismini belki duymadınız. Bu isim Ebu Hureyre'nin esas ismidir. Ama Allah'ın Peygamberi ona bu ismi yerine kedinin babası anlamındaki Ebu Hureyre adını vermiştir. Artık ismi unutulmuş ve künyesi öne çıkmıştır. Ebu Hureyre'nin bir küçük kedisi varmış ve onu cübbesinin altında taşırmış. Bunu görünce Hz. Peygamber (sav) ona 'Kediciğin Babası' adını verdi.
Hz. Peygamber'in hayatında hayvanlara ilişkin müdahaleleri o kadar anlamlı olmuştur ki, her birinden yüzlerce ders çıkarmak mümkün olabilmektedir. Sevr'de gizlenen Hz. Peygamber'in mağarasının önünde örümcek ağ örer, güvercin yuva yapar, yumurta bırakır. Ağaçlar filiz verir ve bir anda Hz. Peygamber'in etrafı hayvan ve ağaçlardan oluşmuş bir çemberle korunur. Bu Asr-ı Saadet hatırası bile hayvanlara bakış açımızı değiştirmek için yeterli bir vesile değil mi?
BİR ORDUYU DURDURAN KÖPEK
Kasva, Peygamberimizin devesinin adı. Sevilen bu hayvan diğer develere karşı merhameti tetikleyen bir binek misyonu katmıştır. O nedenle de Efendimizin vefatından sonra Kasva bir saygı objesi olmuş, hiçbir halife ona binmemiştir. Hz. Salih'in mucizevi devesi az mı önemli? Medine'de ağır yük taşıtılan develere karşı Hz. Peygamber'in (sav) gösterdiği tepki az mı önemli?
Bir gün mescidin direğine bağlanmış ve terk edilmiş sıcak altında sırtı yanan susuz bir deveyi gördüğünde ona gölge oluşturmuş, su içirmiş, su ile serinletmiş ve hatta sahibi gelinceye kadar devenin yanından ayrılmamıştır. On bin kişilik ordusuyla Mekke'ye girerken yolun ortasında uzanmış ve yavrularına süt veren dişi köpeğin yanında uzun süre oturmuş ve sonra köpeği ve yavrularını korumak için ordusunun yolunu değiştirmiştir. Bu manzara tek başına dünyanın hayvansever tüm kurumlarının manifestosu olacak kadar çarpıcı bir örnektir. Acaba Hz.Nebi (sav)'nin bu duruşundan gayrimüslim diğer hayvansever kurumların haberi var mıdır? Yoksa bu vebal hayvansever dernekleri kadar bizim de değil mi?
Susamış bir köpeğe su verene karşı sahabe "Bunun sevabı var mı?" diye soruyor Hz. Resulullah'a… Resulullah (sav)'ın cevabı nettir: "Her canlı ve nefes alana karşı yapılan sevabın karşılığı vardır."
Evet, merhamet edilmeden merhamet olunmaz. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsin.
Evimde kedi besliyorum. Kedi uğursuzluk getirir diyorlar, doğru mu?
Herhangi bir hayvanı beslemek uğursuzluk getirmez. Esasen dinde uğursuzluk kavramı hoş görülmez. İnsanlar kendi hatalarını uğursuzlukla izah ederler çoğu kez. Kedi beslemek ise güzel bir harekettir. Peygamberimiz kediyi çok sever. Büyük sahabisi Abdurrahman bin Sahr'a, Ebu Hureyre yani 'kediciğin babası' ismini vererek hayvan sevgisini canlandırmıştır.