Son günlerde sosyal medyada sumağın koronavirüs salgınına iyi geldiği iddiaları üzerine vatandaşlar bu ürüne yöneldi. Talebin artması üzerine 15 TL olan sumağın fiyatı 30 TL’ye çıktı.
Konu ile ilgili konuşan bir aktar, "Kilosu 15 TL'den 30 TL'ye çıktı. Bugün çok kişi aldı. Kapış kapış alıyorlar" dedi.
Başka bir sumak satıcısı ise satışlarda ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, "Herkes sumak istiyor, satış patlaması oldu. Bende 25 kilo sumak vardı şu an kalmış 2 kilo" diye konuştu.
Ancak sumağın Covid-19 hastalığına karşı etkili olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yok. Covid-19’a karşı etkili olduğu kesinleşmiş bir tedavi bulunmuyor. Ayrıca sumak suyu tavsiyesi, bilimsel bir gözleme değil, bir rüyaya dayanıyor.
Sumağın faydaları nedir?
Yüzyıllardır faydaları konuşulan sumak, anti mikrobiyal özelliği sayesinde virüslere karşı meydan okuyor. Sumağın faydaları arasında soğuk algınlığı, nezle, grip, ateş düşürücü etkiler yer almaktadır. Sumak suyu da bu çerçevede uzun yıllardır tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. İşte, şifa kaynağı olarak uzun yıllardır tüketilen sumak faydaları ve sumak suyu hakkında detaylı bilgiler
Sumak faydaları saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer almaktadır. Baharat olarak da kullanılan Sumağın faydaları arasında ishal kesici, kan durdurucu özellikler yer almaktadır. Antiseptik olarak bilinen sumak, vücudun bakterilere ve mikroplara karşı mücadele etmesine yardımcı olur.
Boyacı sumağı sanayiide kumaş ve derilerin sarı renge boyanmasında değerlendirilmektedir. Yapraklarının antiseptik, ishal ve kan kesici özellikleri ile ateş düşürücü özelliklerinden yararlanılarak infüzyonu ilaç sanayiinde kullanılmaktadır.
Derici sumağı meyvelerinin kan durdurucu ve ishal kesici özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı ilaç sanayiinde değerlendirilir. Yapraklarının ve köklerinin toz haline getirilmesinden sonra elde edilen hülasa özellikle hafif ve ince derilerin tabaklanması ve siyaha boyanmasında kullanılan çok kıymetli bir maddedir. Pamuklu ve yünlü dokumaların da siyaha boyanmasında kullanılmaktadır. Kaba toz haline getirilen meyveler ise gıda sanayiinde baharat olarak değerlendirilmektedir. Drog olarak özellikleri ise, kanamalarda kanı durdurucu, ishal kesici, antiseptik, ateş düşürücü, diş eti ve boğaz iltihaplarında iltihabı dağıtıcıdır.
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2020, 02:49