Dezenfektan değil sabun kullanın

Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, “Sürekli dezenfektan kullanmak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir” dedi.

Dezenfektan değil sabun kullanın
banner127

Habertürk ekranlarında Afşin Yurdakul’un sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Coşkun Usta birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Coşkun Usta programda özetle şu ifadeleri kullandı;

“Sürekli dezenfektan kullanmak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bu hastalık çıktığından beri ellerimizi sürekli antisepsi yapıyoruz. Bu işlemleri sürekli yaptığımız için bağışıklık sistemimizin de güç kaybetmesine neden oluyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler tüketmeye çalışırken var olan bir düzeni de aşırı dezenfektan nedeniyle köreltiyoruz. Bizim bağışıklığımızdaki en önemli organlarımız vücut derimiz ve bağırsaklarımızdır. 

Bağırsaklarımızda ve derimizde zararlı olan bakteriler kadar yararlı mikroplar da var. Bu işlemlerle yararlı bakterileri de öldürüyoruz. Sağlıklı bireylerde faydalı bakteri sayısı zararlılara göre çok daha yüksek olduğundan hayatımıza sorunsuz olarak devam ediyoruz. Bu biyolojik yaratıkların bizim yaşamsal fonksiyonlarımıza devam edebilmemizde temel bir rolü bulunmaktadır. Derimizdeki yararlı bakterilerin sayısını azaltmamak adına daha aşırı kolonya ve dezenfektan kullanımından kaçınmamız gerekiyor.

Şimdi gelelim bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri nasıl yok ettiğimiz konusunda. Cevap çok basit. Kötü beslenerek ve antibiyotik kullanarak. Hele hele böyle bir dönemde antibiyotiklerden uzak durmamız gerekiyor. Bu yararlı bakteriler bizim en önemli savunma duvarımız desem yalan olmaz. 

Sabunlar böyle bir dönemde en masum dezenfekte aracıdır. Hele de doğal olanları tercih edilirse çok daha iyi olur. Defne yaprağından üretilen bir sabun olabilir, Zeytinyağından üretilen bir sabun olabilir. 

Öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinler tüketmemiz gerekiyor. Yapılan araştırmalar doğru beslenen insanların daha mutlu olduğunu ortaya koymuştur. Faydalı besinleri de dozunda tüketmemiz gerekiyor. Yediğimiz yiyecekler bizim sadece karnımızın doymasını sağlamıyor. Aynı zamanda sağlık sistemimizin de düzgün çalışmasına yardımcı oluyorlar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bize en çok katkı sağlayan yiyecekler sebze ve meyveler. Bakliyatlar elbette çok önemli gıdalar ama meyve sebzeler kadar etkili değiller. 

Pırasa, lahana, brokoli gibi sebzeleri tüketebiliriz. Brokolinin vücudumuza kazandırdığı besinler bırakın faydalı olmayı tedavi ettiği bile gözlemlenmiştir. Yer elması çok önemli bir besin kaynağıdır. Mutlaka kefir tüketmeliyiz. Çay kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor. Yeşil Çay, Nane Çayı, Kekik Çayı ve Ada Çayı tüketebiliriz. Aşırıya kaçmadan kahve içebiliriz.

Abur cuburdan mutlaka uzak durmalıyız. Cips gibi kötü trans yağlar içeren yiyeceklerden kaçınmalıyız. Uzun süre Cips tüketmez ve daha sonrasında cips yerseniz mutlaka midenizde yanma hissedeceksinizdir. Sürekli tüketenlerin midesi yanmaz çünkü vücut bu sıkıntıya karşı bir savunma sistemi geliştirmiştir. Bu savunma sistemini geliştirirken de bazı fedakarlıklar yaparak geliştirdiği için de iyi bir şey olmuyor. ”
 
 

 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2020, 02:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30