Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Merkez Spor Kompleksi'nde düzenlenen Kahramanmaraş'ın Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümü Kutlamaları'nda konuştu.
Yaklaşık bir yıllık aranın ardından, bir kez daha Kahramanmaraşlılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin kalem kaşı, köşe taşı, tarihler inşa ettiren ustabaşı Kahramanmaraş'ı özlemişiz. Kahramanmaraş da her zamanki gibi sevgiyle coşkuyla bizleri bağrına bastı." diye konuştu.
Kahramanmaraş'ı ziyaret etmek için bugünü, yani 12 Şubat tarihini özellikle seçtiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Son gelişimizde, sizlerden bugünü büyük bir coşkuyla kutlamanızı beklediğimi söylemiştim. Çünkü 12 Şubat, tam 100 yıl önce Maraşlıların, Milli Mücadele tarihimizde çok önemli yeri olan bir destanı tarihe armağan ettikleri gündür. Maraş'ı Kahramanmaraş yapan bu büyük mücadele, Anadolu'nun topyekun kurtuluşuna giden yolu da açmıştır. Meclisimiz tarafından İstiklal Madalyası ve Kahraman unvanıyla onurlandırılan Maraşlıların bu gurur gününü kutluyorum. Rabbimden, sizler ve tüm milletimiz için büyük bir anlam ifade eden bu tarihi günün hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte, Maraş kıyamının kahramanları Sütçü İmam'ı, Arslan Bey'i, Rıdvan Hoca'yı, Senem Ayşe'yi, Çuhadar Ali'yi ve tüm istiklal sevdalılarını tazimle yad ediyorum."
Erdoğan, bin yıldır vatan ve milletin bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlere, gazilere Allah'tan rahmet diledi ve ülkenin kalkınması, milletin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesi şükranla andığını belirtti.
"Biz, istiklalini korumak için nice çetin imtihanlardan geçmiş bir milletiz." diyen Erdoğan, Milli Mücadele yıllarının, bu imtihanın en zor şartlarda verildiği bir dönem olduğunu ifade etti.
Maraşlıların 12 Şubat 1920'de kazandıkları zaferle, işgalci güçlerin Anadolu'da barınamayacaklarının tüm dünyaya ilan edildiğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sütçü İmam'ın, 'Bugün namus günüdür' diyerek yaktığı istiklal meşalesi, Maraş'la birlikte bütün vatanın istikbalini aydınlatmıştır. Kadınlarının mahremiyetine el uzatan düşman askerlerine cevabını, alnına yapıştırdığı kurşunla veren Maraşlının cesareti, yepyeni bir dönemin işaret fişeği olmuştur. Maraş Kalesi'nden indirilen bayrak, yerine dikilene kadar süren bu mücadeleye kadınıyla erkeğiyle tüm şehir katılmıştır. Şehrin dörtte üçünün yanması pahasına, düşmanı bu topraklardan söküp atan o güzel insanlara ve torunları olan sizlere buradan bir kez daha şükranlarımı sunuyorum."
"12 Şubat sabahı güneş bir başka doğdu"
Yenilgiye uğrattığı düşmanı önüne katıp kovalayan Maraş'ın üzerine, 12 Şubat sabahı güneşin bir başka doğduğunu ifade eden Erdoğan, Maraş'ın mücadelesi ve cesaretinin, adeta tüm Anadolu'yu ateşlediğini söyledi.
Erdoğan, "İşgal yıllarında maruz kaldığı o mezalim sırasında Maraş halkının yaşadığı acılar, bir asır sonra hala tazedir, taptazedir. Kendisi de bir Maraşlı olan üstat Necip Fazıl'ın ifadesiyle sizler, ateşi kanla, kurşunu etle, kılıcı kemikle önlemenin sırrını elinizde tutuyorsunuz. İşte bu Maraş, işgal altında yaşamaya karşı yükselttiği itiraz sebebiyle tarih sayfalarına, kendi kendini kurtaran şehir olarak geçmiştir. Vatanı, bayrağı ve istiklali uğruna canını feda eden Kahramanmaraşlılar, bütün dünyaya bizim nasıl bir millet olduğumuzu göstermiştir." diye konuştu.
Maraş'ın kahramanlığının bundan ibaret olmadığını vurgulayan Erdoğan, bundan bin küsur yıl önce, 950'li yıllarda yine destansı bir mücadeleyi Bizans'a karşı veren Maraş halkının, dönemin şairlerini kendine hayran bıraktığını belirtti. O tarihlerde Maraş'ı imar ettiren ve şehrin tarihinde önemli bir yer edinen Safiyyüddevle'nin komutasında saf tutan Maraşlıların, Bizans ordusunu büyük bir bozguna uğrattığını anlatan Erdoğan, Arapların ünlü şairi Mütenebbi'nin, bu zafer karşısında hislerini, "Bugün serhat halkı olan Maraşlılara ne devlettir, cihat ehli onlarla bir, bu ne büyük fazilettir." sözleriyle dile getirdiğini aktardı.
"Bu milletin kardeşliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek"
Bu topraklarda bin yıldır bir ve beraber yaşayan, vatanı ve bayrağı, ekmeği ve suyu bir olan milletin; Maraş'ı, Antep'i, Urfa'yı, Van'ı, Bitlis'i, Bingöl'ü birlikte savunduğunu belirten Erdoğan, "Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor, dediğimiz kahramanlar, bu ülkenin tamamının evlatlarıdır. Çanakkale'de vatanı savunurken, omuz omuza çarpışan, şehit olan, gazilikle şereflenen bu milletin kardeşliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir." dedi.
"Yesevi'nin çeşmesinden akmışım, Mevlana'nın gözleriyle bakmışım, Yunusların tezgahından çıkmışım, senlik benlik dosta giden yol mu ki. Bolayır'dan Sakarya'ya atladım, Sütçü İmam namlusunda patladım, çete kurdum orduları hakladım, millet için yurt satılık mal mı ki." dizelerini okuyan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bizim davamız senlik-benlik davası değil, istiklal ve istikbal davasıdır. Allah'ın izniyle Maraşlının cesareti ve yüreği kaim oldukça bu davanın sancağını yere düşürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Yürekler tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diye vurdukça, Türkiye'nin yıldızı hep yükselecektir. Biz bir oldukça, iri oldukça, diri oldukça, kardeş oldukça, hep birlikte Türkiye oldukça hedeflerimize ulaşmamızı engellemeye kimsenin gücü yetmeyecektir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bayrağımıza uzanan elleri kırmaya hazır mıyız? Ezanımızı susturmaya yeltenen hainleri tepelemeye hazır mıyız? Şehit kanlarıyla yoğrulmuş mübarek vatan topraklarından bir avuç dahi gasp etmeyi aklından geçirenleri pişman etmeye hazır mıyız?" sorularına salondakiler hep bir ağızdan "Evet" yanıtını verdi.
Erdoğan da buna karşılık, "Rabbim hepinizden razı olsun." ifadesini kullandı.
Kahramanmaraş'a 10 yılda 33 katrilyon liralık yatırım
İstiklal Harbi'nin lokomotifi Kahramanmaraş'ı geçen 10 yılda yaptıkları 33 katrilyon liralık yatırımla geleceğin ışığı haline dönüştürdüklerini belirten Erdoğan, her alanda kurdukları güçlü altyapı sayesinde kentin bölgenin yükselen yıldızı olarak güç ve gurur verdiğini söyledi.
Eğitimde 6 bine yakın yeni derslik yaparak gençleri geleceğe en donanımlı şekilde hazırlamanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesini kurduklarını, yüksek öğrenim öğrencileri için 4 bin 105 kapasiteli yurt binaları inşa ettiklerini anlattı.
Erdoğan, gençlik merkezleri, farklı branşlara hitap eden spor tesisleri, millet bahçeleriyle Kahramanmaraş'ı donattıklarını vurgulayarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara 4 katrilyon lira tutarında destek vererek kimseyi sahipsiz bırakmadıklarını kaydetti.
Sağlıkta 13'ü toplam 1135 yatağa sahip hastane olmak üzere 93 sağlık tesisini şehre kazandırdıklarını dile getiren Erdoğan, Andırın ve Pazarcık Devlet Hastaneleri ile 17 sağlık tesisinin yapımının devam ettiğini söyledi.
Erdoğan, 200 yataklı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ruh ve sinir hastalıkları hastanesi inşa etme çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
Kahramanmaraş'ta 3 bin 270 konut projesini hayata geçirdiklerini aktaran Erdoğan, "Ayrıca 2 bin sosyal konut projemiz daha var. Şehir genelinde toplam 4 bin 378 riskli bağımsız birimin yıkımını bitirdik." dedi.
Erdoğan, ulaşımda 73 kilometre olarak devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu 319 kilometreye ulaştırdıklarını dile getirerek, maliyeti yaklaşık 5 milyar lira olan, içinde 13 çift tünel, 3 viyadük, 4 kavşak ve 3 köprünün yer aldığı Kahramanmaraş Göksun yolunun eksiklerini tamamladıklarını kaydetti.
Kadirli-Andırın-Göksun, Narlı-Pazarcık ayrımı Çağlayancerit, Göksun-Elbistan ve Afşin-Tanır-Kayseri yollarını bu yıl tamamlayacaklarını ifade eden Erdoğan, Nur Dağı'ndan geçen, Mersin'den Gaziantep'e uzanan hızlı tren hattının Kahramanmaraş'tan da geçtiğini, bu hattı tamamladıklarında Kahramanmaraş'tan Gaziantep'e 53 dakikada, Adana'ya 1 saat 30 dakikada, Mersin'e ise 2 saatte gidileceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Havalimanı'na yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binası inşa ettiklerini hatırlatarak, sanayide bir teknopark, 13 araştırma-geliştirme merkezi, 3 organize sanayi bölgesi kurduklarını, toplam 13,6 katrilyon lira tutarında yatırım teşviki vererek şehirde ilave 38 bin kişilik istihdam oluşturduklarını anlattı.
Kahramanmaraş'a son 17 yılda 1,6 milyar lira tarımsal hibe desteği verdiklerine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Yaklaşık 5 milyar lira tutarında orman, su yatırımı yaptık. Tamamladığımız 5 baraj ve 4 gölete ilave olarak 17 baraj ve 2 göletin inşaat çalışmaları devam ediyor. Şehrimizin içme suyu sorununu kökten çözdük. Afşin'in ve 30 yerleşim yerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 74 kilometre uzunluğunda isale hattını inşa ediyoruz. Tamamladığımız tesislerle 152 bin dekardan fazla zirai araziyi sulamaya açtık. Tarihi Kahramanmaraş Kalesi'nin restorasyonunu, peyzaj ve çevre düzenlemesini bitirdik. Kalede bulunan müze de yeniden yapıldı. Tarihi Kapalı Çarşı'nın cephe yenilemesi devam ediyor. Merhum Nuri Pakdil'in doğduğu yeri, edebiyat ve kültür evi haline getiriyoruz. Ekinözü'ndeki içmeleri sağlık turizmine açmak için yapımına başladığımız tesisi inşallah bu yıl içinde tamamlıyoruz. Ceviziyle meşhur olan Çağlayancerit ilçemize bir ceviz paketleme tesisi kuruyoruz. Her ilçemize gençlerimizin, kadınlarımızın sosyal, kültürel bakımdan kendilerini geliştirebilecekleri millet konakları yapıyoruz."
Erdoğan, gelecek dönemde de Kahramanmaraş'ı yeni projelerle, yatırımlarla desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.
"İşlem yapsak, ortalığı ayağa kaldırırlar"
"Dün, dedeleri bu topraklardan arkalarına bakmadan kaçanlar, bugün yeniden bizimle ilgili hayaller kurmaya başladı." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu milletin daha 100 yıl önce 'ekmeksiz yaşanır, vatansız yaşanmaz' diyerek en zor günlerinde tarihin en büyük mücadelesini verdiğini unutanlar var. Ülkemizin bir süredir maruz kaldığı her saldırı, bir asır öncesindeki hesapların yeniden tedavüle sokulma çabasının ürünüdür. Milletimizin en sıkıntılı döneminde başaramadıklarını bugün yapabileceklerini sananlara derslerini her fırsatta veriyoruz. Hem sahada hem masada yürütülen sinsi faaliyetlerin hiçbiri de amacına ulaşamayacaktır. Bu sinsi gayretlerden birinin örneği geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosunda yaşandı. Dünya genelinde kırmızı bültenle aranan bölücü teröristler, Avrupa Parlamentosu çatısı altında misafir edilip konuşturuldular. Maalesef bu etkinlikte HDP ve Saadet Partisi milletvekilleri de yer almışlardır. Şimdi biz, bu milletvekillerine ve partilere karşı bir işlem yapsak ortalığı ayağa kaldırırlar."
Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2009'da İspanya'nın başvurusu üzerine önemli bir karara imza attığını hatırlatarak, bu kararda, "terör örgütüyle organik bağı olduğu, terör eylemlerini kınamadığı, halkı devlete karşı tahrik ettiği gerekçesiyle Batasuna Partisinin kapatılma kararının mahkeme tarafından doğru bulunduğunu" aktardı.
"Kararla teyit edilmiş oldu"
Bu kararın, terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayan, terör örgütlerinin eylemlerini açıkça kınamayan partilerin demokrasilerde yerinin olmadığının en çarpıcı ifadesi olduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin bölücü terör örgütü ile arasına mesafe koyamadığı için kimi siyasi partiler ve siyasetçiler hakkında yürüttüğü hukuki sürecin doğruluğu bu kararla teyit edilmiş oldu." dedi.
Avrupa Parlamentosunun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu kararına açıkça aykırı bir tutum içinde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine geçtiğimiz haftalarda Belçika Yüksek Mahkemesi PKK soruşturmaları ile ilgili terör örgütünü destekleyen mahiyette bir karar aldı. Bu gelişmeler Avrupa Birliği'nin ve Avrupa ülkelerinin terör karşısındaki samimiyetsizliğinin, ilkesizliğinin, çarpık duruşunun birer tezahürüdür. Kendi yargı organının kararlarına uymayan bir Avrupa Birliği'nin ne güvenirliği ne de itibarı kalır. Aynı şekilde bugün Türkiye'ye zarar verdiği için terör örgütlerine ve teröristlere kucak açanlar yarın aynı felaket başlarına çöreklendiğinde karşılarında dert anlatacak kimse bulamazlar. Buradan Avrupa Birliği'ni ve Avrupa ülkelerini bir kez daha terör karşısında ilkeli ve onurlu bir duruş sergilemeye davet ediyorum."
"Dimdik duracak başka bir ülke yok"
Türkiye'nin sınırları ötesindeki güvenlik koridorlarından ekonomiye kadar her alanda tarihi bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Erdoğan, "Kahramanmaraş'ın güvenliği Suriye'deki mücadelemizin başarısından geçiyor. Akdeniz sahillerimizin güvenliği Libya'daki mücadelemizin başarısından geçiyor. Ekonomimizin selameti, üretimden ihracata, yatırımdan istihdama, savunma sanayisinden yüksek teknolojiye kadar geniş bir alanda verdiğimiz mücadelenin başarısından geçiyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 81 vilayeti ve 83 milyon vatandaşının geleceğini bu büyük mücadelenin sonuçlarının belirleyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kafaları ve kalpleri sadece kendi kısır siyasi çıkarları için çalışanlar elbette bu büyük mücadelenin anlamını kavrayamıyor. Hamdolsun milletimiz, Gezi olaylarında, 17/25 Aralık tezgahlarına, çukur eylemlerinden 15 Temmuz darbe girişimine ve ekonomimize kurulan tuzaklara kadar bu mücadelenin her adımında bizim yanımızda oldu. Dünyada bu kadar kısa sürede, böylesine çok saldırıya maruz kalıp da hala dimdik ayakta durabilecek başka bir ülke ve toplum yoktur. Bize bu topraklarda bir yudum nefes almayı, bir damla su içmeyi, bir lokma ekmek yemeyi dahi çok görenleri hüsrana uğrata uğrata yolumuza devam ediyoruz. Kahramanmaraş'tan kez daha ifade ediyorum; Ne yaparsanız yapın, Türkiye 2023 hedeflerine Allah'ın izniyle ulaşacaktır. Bu kararlılığımızdan gözleri korkarlar, bozulan oyunlarının hıncıyla giderek daha pervasız, bu şekilde üzerimize geliyor. Biz de diyoruz ki 'Geleceğiniz varsa göreceğiniz de var.' İşte Kahramanmaraş burada. Şehir dün nasıl sizi önüne katıp kovaladıysa bugün de aynısını yapacak azme ve cesarete sahiptir."
100. kurtuluş yıl dönümünü tebrik etti
Esaret zincirini ellerine, ayaklarına, boğazlarına takılmasına rıza göstermektense haysiyetiyle ölmeyi tercih eden bir milleti kimsenin durduramayacağını bildiren Erdoğan, "Türkiye'nin bugün verdiği mücadele, işte böyle bir haysiyet mücadelesidir. Dökülen her damla kanımız, alnımızdan yere düşen her damla terimiz kararlılığımızı biraz daha perçinliyor, güçlendiriyor. Kahramanmaraş'ın 100'üncü kuruluş ve kurtuluş yıl dönümü törenlerindeki şu manzara, bu gerçeğin en somut örneğidir." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ın 100. kurtuluş yıl dönümünü tebrik ederek, istiklal ve istikbal uğrunda bir gül bahçesine düşercesine toprağa giren tüm şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere de minnet duygularını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2020, 19:31