Deniz etabı tamamlanan TürkAkım projesi için İstanbul’da tören düzenlendi. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada “2014’te ilk adımını attığımız 2016’da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir” dedi.
Boru hattının karaya çıktığı Kıyıköy’de santralin inşaatının devam ettiğine dikkat çeken Erdoğan, TürkAkım’ın 2019 testleri sonrasında faaliyete hazır olacağını söyledi. Erdoğan, hattan gelen doğalgazın yarısının Avrupa’ya iletilmesinin planlandığını aktardı. Erdoğan “Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır.Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa’nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız” ifadesini kullandı.
HEDEF 100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Türkiye’nin 1987’den bu yana Rusya’dan 387 milyar metreküplük gaz tedarik ettiğine vurgu yapan Erdoğan, “Rusya ile işbirliğimiz geniş bir yelpazede ilerliyor Rusya ile ilişkilerimizi dayatmalara göre belirlemedik” dedi. İki ülke arasındaki ticaretin arttığına dikkat çeken Erdoğan “Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019’da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacak” diye konuştu. Erdoğan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ninin de de Rusya ile hayata geçirildiğini hatırlattı.
‘ADINI ERDOĞAN VERMİŞTİ’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, projeye TürkAkım adını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiğini hatırlattı. Erdoğan’a cesaretinden dolayı teşekkür eden Putin “Sayın Erdoğan’ın bahsettiği 100 milyar dolarlık ticarete ulaşma hedefine imza atacağız” dedi. Rusya ve Türkiye’nin enerji alanındaki işbirliğinin uzun yıllara dayandığını belirten Putin, Türk Akım’ın 2019’a kadar tamamlanacağına olan inancını dile getirdi.
Toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan projenin deniz kesimi, 930 kilometre uzunlukta 2 boru hattından oluşuyor. Her bir hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküp.
Hat Rusya’nın Anapa kentinden çıkarak Türkiye’de Kıyıköy’e giriş yapıyor. 2019 sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akmaya başlayacak. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
Bir hatla Türkiye’ye 15,75 milyar metreküp doğalgaz gönderilecek. İkinci hatla Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşınacak. İkinci hat Türkiye’den Yunanistan’a ya da Bulgaristan’a bağlanacak. Bu konuda görüşmeler sürüyor.
’15 MİLYON HANENİN YILLIK DOĞALGAZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK’
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye doğalgaz ticaretinde söz sahibi ülkelerden biri olacak. Türk Akım devreye girdiğinde 15 milyon hanenin yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.
Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım projesinde, kritik bir aşama bugün geride bırakıldı. Doğalgaz boru hattının deniz bölümü tamamlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projedeki kritik aşama için düzenlenen törene katıldı.
Proje, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometre uzunluğundaki iki hattın Karadeniz’in altına döşenmesiyle oluştu. İlk hat Türkiye’ye, ikinci hat ise Avrupa ülkelerine doğalgaz taşıyacak. Böylelikle Türkiye, batı hattı üzerinden alınan doğalgazı ikame etmiş olacak.
Projenin 2019 yılında tamamlanarak gaz sevkiyatının başlaması planlanıyor.
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“TürkAkım doğalgaz hattının Karadeniz’in dibinden gelerek ülkemize ulaşmasının sevincini yaşıyoruz. Bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir. 3 bölümden oluşan TürkAkım projesi 2019’da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacak. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor. Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz.
Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek. Rus dostlarımızla birlikte teknik açıdan zorlu bir porjeyi sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımıza inanıyorum.
Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duymalı. Bizim için Rusya uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve doğalgaz tedarikçisidir. Rusya ile ilişkilerimizi hiçbir zaman diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik.
PUTİN: TÜRKİYE İLE NEDEN OLMASIN?
Erdoğan’ın ardından sözü Rusya lideri Putin aldı. Putin’in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:
“Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan’dır, TürkAkım ismini vermiştir. Hızlı süre zarfında projenin önemli kısmı tamamlandı. Birlikte büyük bir çalışma yaptık. TürkAkım projesinin deniz kısmı bugün tamamlanıyor. Doğalgazın sevkiyatı basit bir şey değildir. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Doğalgaz en ekolojik çevre dostu bir enerji kaynağıdır.
“GÜVEN OLMADAN YAPAMAZDIK”
13 sene önce Erdoğan ile birlikte Mavi Akım boru hattını açmıştık. 13 sene boyunca bu proje en zor şartlarda güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor. TürkAkım, Türkiye’yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. Doğalgaz sevkiyatı Türkiye ekonomisine güç katacak. Erdoğan’a da gösterdiği cesaret için teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil.”
TÜRKAKIM DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak bir doğalgaz boru hattı projesidir.
TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor.
Deniz kesiminin inşaatı, 19 Kasım 2018 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı törenle tamamlanıyor.
2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.
Bu dev projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi.
Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, teknik açıdan çığır açıcı niteliklere sahip olmasının yanında, bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli katkılarda bulunacak.
Rusya kıyısında, Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına, Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.
TürkAkım Boru Hattı’nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Günde ortalama 5 kilometre hızla ilerleyen deniz kesiminde bu dev gemi, 26 Ağustos 2018 tarihinde bir günde 6,3 kilometre boru döşeyerek bu alanda bir dünya rekoruna imza attı.
Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de alım terminali inşaatı halen sürüyor. Burada, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.
Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.
Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak.
2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akmaya başlayacak.
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesi, tüm taraflara sağlayacağı kazanımlar sayesinde, hem bölge çapında sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi, hem de Türk-Rus dostluğunun temellerinden biri olacak.
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2018, 16:11