Yılmaz Özdil’in eleştirilere neden olan 1881 limitli Mustafa Kemal kitabı, karaborsaya düştü. Tanıtımının yapıldığı ilk günden bu yana her kesimden tepki alan Özdil’in kitabı alışveriş sitelerinde satışa çıktı.
Kısa sürede çok sayıda ilanın açıldığı Mustafa Kemal kitabı için istenen en az ücret ise 5 bin lira.
FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR
Yılmaz Özdil’in 1881 adet olarak satışa sunulan kitabı 3 saat 56 dakikada tükenmesinin ardından fırsatçılar gün yüzüne çıkmaya başladı. Yılmaz Özdil’in kitabı bir alışiveriş sitesinde tam 25 bin liraya satışa sunuldu.
Fiyat konusunda herhangi bir mantıklı skalanın bulunmadığı ücretler, adeta karaborsa piyasasına göre şekilleniyor. 5 bin liradan başlayan ücretle ikinci kişiler tarafından satışa çıkartılan kitabın, tavan fiyatı 1 milyon lira.
KARABORSA PİYASASI
Alışveriş sitelerinde 5 bin, 20 bin, 25 bin, 50 bin liraya satışa çıkartılan kitaplar, 1 milyon liraya kadar fiyatlandırılarak satışa sunulmuş durumda. Yılmaz Özdil, 2 bin 500 liradan satışa çıkartılan tartışmalı kitaplar ile Atatürk ve Kemalizm üzerinden maddi çıkar sağlanmaya çalıştığı yönünden eleştirilmişti.
ATATÜRK İSTİSMARI İLE ELEŞTİRİLDİ
Yılmaz Özdil’in 2 bin 500 liralık satış fiyatıyla büyük tartışmalara neden olan Mustafa Kemal kitabı, tam 3 saat 56 dakikada tükendi. Kitaptan 4 milyon 702 bin 500 TL gelir elde edildi.
KİTAPTAN 4 MİLYON 702 BİN 500 TL GELİR ELDE EDİLDİ
2 bin 500 liralık satış fiyatıyla 1881 adet olarak satışa sunulan ve büyük tartışmalara neden olan kitaptan 4 milyon 702 bin 500 TL gelir elde edildi.
3 SAAT 56 DAKİKADA TÜKENDİ
Günlerdir ülke gündemini meşgul eden 2 bin 500 liralık kitap 3 saat 56 dakikada tükendi. 1881 adet üretilen kitap adeta kapış kapış satıldı.
ÖZDİL’DEN İLK AÇIKLAMA: ONUR DUYUYORUZ
1881 adet olarak satışa sunulan kitabının tükenmesiyle ilgili Yılmaz Özdil, Twitter hesabından açıklama yaptı. Özdil, yaptığı paylaşıma, “Onur duyuyoruz” notunu düştü.
YAYINEVİNİN İNTERNET SİTESİ ÇÖKMÜŞTÜ
Kırmızı Kedi Yayınevi’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda tartışılan kitabın saat 09.05’te satışa sunulduğu duyurulmuştu. Kullanıcıların yapmış olduğu fazla ziyaret nedeniyle yayınevinin internet sitesine bir süre erişim sağlanamamıştı.
KİTABA İLİŞKİN BİLGİ NOTU
1881 adetle sınırlı özel baskı Mustafa Kemal kitabının basımında MunkenPure 120 gr/m2 kağıt, kitabın cilt ve kutusunda ise Shantung-S cilt bezi, Gmund f-colorglatt kağıt ve özel olarak renklendirilmiş deri kullanıldı. Tamamı elle ciltlenip 1’den 1881’e kadar numaralandırıldı.Kitabın muhafaza kutusuyla ağırlığı 2.6 kilo, kutusuz ağırlığı ise 1.8 kilo.
Kitabın ölçüsü: 20.5 x 28. Kitabın yapımındaki malzeme, Mustafa Kemal’in gösterişten uzak rafine zevkini ve yaklaşımını yansıtmak üzere seçildi.
TASARIMINI JOELLE İMAMOĞLU GERÇEKLEŞTİRDİ
Kitabın yayıma hazırlanırken iç tasarımını Joelle İmamoğlu gerçekleştirdi. Joelle İmamoğlu, tasarım eğitimi gördüğü LondonCollege of Printing’den 1985 yılında mezun oldu. İtalyan ve İsviçreli matbaalarla çalıştı. Silksforthe Sultans, Haghia Sophia, Kara Memi, Matrakçı Nasuh ve Menazilname’si gibi tarihi ve kültürel mirası konu edinen önemli kitapların tasarımını yaptı. 1998’de Etem Tem’in fotoğraflarından oluşan, Bernard Lewis ve Halil İnalcık’ın metniyle Atatürk, Değişim ve Uluslaşma Süreci kitabını tasarladı.
KİTABA ÖZEL FONT: 10 KASIM
Joelle İmamoğlu, 1881 adetlik özel Mustafa Kemal kitabında; Mustafa Kemal Atatürk’ün atik, öne atılan kararlı kişiliğine vurguda bulunarak, bölüm başlarında bu özellikleri yansıtan Arjantinli Maximiliano Sproviero tarafından tasarlanmış yazı tipini seçti. İmamoğlu,seçtiği bu yazı tipini özel olarak, bu proje için geliştirdi ve 10 Kasım adını verdi. Kitabın görsel yerleşiminden harflerin seçimine 21 günde tasarlayıp baskıya hazır hale getirdi.
Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2019, 20:23