Şimdi Dorukhan’ın Avrupa’ya transferi söz konusu. Böyle bir transferin olması durumunda Eskişehirspor’un buradan bir kazanç sağlaması mümkün mü değil mi diye merak ediliyor. Bu noktada iki farklı başlığı açıklamak gerek.
1)Yetiştirme tazminatı
Oyuncunun aynı federasyona bağlı kulüpler arasında, 23. yaş gününe denk gelen sezonun sonuna kadar olan süreye kadar lisanslı olduğu kulübe bir defalık ödenen tutardır.
2)Dayanışma katkısı
Farklı federasyonlara bağlı kulüpler arasında olan transfer bedelinden, oyuncunun 23. yaş gününe denk gelen sezonun sonuna kadar lisanslı olduğu kulüplere toplam transfer bedelinden verilen %5’e kadar olan paydır.
Dorukhan’ın Beşiktaş’tan başka bir kulübe transferi durumunda Eskişehirspor’un yeni bir yetiştirme tazminatı alabilmesi mümkün değildir. Çünkü yetiştirme bedeli Beşiktaş tarafından geçen sene kulübümüze ödendi. Bununla birlikte farklı federasyonlara üye iki kulüp arasında yapılan transferlerde, FIFA’nın dayanışma katkısı (solidarity contribution) adı altında bir düzenlemesi mevcuttur. FIFA’nın “FUTBOLCULARIN STATÜ VE TRANSFERLERİNE İLİŞKİN TALİMAT” belgesinde açıkladığı dayanışma katkısı, Dorukhan’ın ülke dışına transferinde kulübümüze gelir getirecek bir durum yaratıyor.
Özetle transfer bedelinin (bonservis bedeli) %5’lik kısmı, futbolcuyu 23 yaşının sonuna kadar yetiştiren kulüplere dağıtılıyor. Dorukhan’ın 10 milyon € bedelle ülke dışında bir kulübe transfer olması durumunda, aşağıdaki gibi hesap yapılacak ve bu bedel, transferin kesinlik kazanmasından sonra 30 gün içinde kulübümüze ödenmesi gerek. Dorukhan'ın ülkeden ülkeye yapacağı her transferden Eskişehirspor %4,25, Beşiktaş %0,5 pay alacaktır. %0,25'lik pay ise Dorukhan 12 yaşında lisanslı olmadığı için ödenmeyecek.
Eğer Dorukhan, bu sene İtalya’ya gider ama bir sonraki yıl Almanya’ya transfer olursa, transfer bedeli üzerinden yeniden bir pay almamız söz konusu olacak. Bu durum kiralama bedelleri için de geçerli. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, bu transferlerin farklı ülkelere ve belli bir bedelle olmasıdır. Aynı ülke içinde olan transferlerde veya serbest kalma durumlarında böyle bir kazanç elde edemiyoruz. Mutlaka bir bonservis bedeli olması şart.
Kaynak: https://artikyenilebiliriz.blogspot.com/
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2019, 23:02