Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Sürdürülebilirlik Merkezi’nce düzenlenen II. Enerji Günleri etkinliğinde enerji konusu, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.
Enerji sektörünün uzmanları etkinlik kapsamında Tepebaşı Belediyesi Meclis Salonu’nda sunumlar gerçekleştirilirken; Belediye Sergi Salonu’nda ise sektör temsilcileri tarafından stantlar açıldı. Etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra akademisyenler, enerji sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı.
“Yüzümüzü güneşe döndük”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin temiz enerji konusundaki çalışmalarının başlangıcını katılımcılara aktardı. Başkan Ataç, “2009 yılında göreve geldiğimde bu bina yeni bitmişti. Binayı bizden önceki arkadaşlarımız yapmışlardı, onlara da çok teşekkür ediyorum. Çok önemli bir bina ama maalesef bazı sıkıntıları vardı; yazın soğutamıyor, kışın da ısıtamıyorduk ve çok ciddi enerji faturaları çıkıyordu. Bununla ilgili bir takım simülasyonlar yapıldı ve sonunda yüzümüzü güneşe dönmeye karar verdik. Bu kapsamda da BEBKA’dan aldığımız 400 bin liralık bir hibeyle, 100 bin lira da ek finans koyarak belediyemizin çatısına yaklaşık 400 panel kurarak bu işe başladık. Bu sayede elektrik harcamalarından yüzde 20 tasarruf sağladık. Bunun akabinde de yapacağımız bütün işlerde güneş enerjisini değerlendirmeye karar verdik. Ardından 2013 yılında Brüksel’de Başkanlar Sözleşmesi’yle yaklaşık bin belediye başkanı olarak 2020 yılında bölgemizde karbon ayak izini %23 azaltacağına dair imza attık. Tabi bu iş imza atmakla olmuyor. Sonunda komisyon bizden Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nı hazırlamamızı istedi ve yaklaşık 3 aylık süreçte de bu planı hazırlayıp komisyona gönderdik. Birkaç ay sonra olumlu cevap geldi. Ama sonradan öğrendik ki Türkiye’de Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı olan sadece birkaç belediye varmış. Bunlardan bir tanesi de Tepebaşı Belediyesi oldu” diye konuştu.
“Tepebaşı adına büyük bir onur”
Başkan Ataç daha sonra Tepebaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği REMOURBAN – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi hakkında bilgiler vererek, “2014’te Tepebaşı’nın ve Eskişehir’in durumu REMOURBAN - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile farklı bir konuma geldi. Bu projeyi Türkiye’den Tepebaşı Belediyesi, İngiltere’den Nottingham ve İspanya’dan Valladolid şehirleri kazandı. Konsorsiyumun ortak bütçesi yaklaşık 23 milyon avro hibeydi. Tepebaşı Belediyesi 5 milyon avro kazandı. Biliyorsunuz biz bu projeyi Aşağı Söğütönü’ndeki Yaşam Köyü’nde uyguluyoruz. Yaşam Köyü’ndeki binaların enerji kayıplarının minimuma indirilmesi ve sonradan güneş enerjilerinin kullanılmasıyla bu alanda farklı bir hayat başladı. Çeşitli teknolojiler de kullanılarak enerjiden yüzde 55 tasarruf, karbon ayak salınımından da yüzde 65 tasarruf edildi. Ayrıca bu projede 4 tane yüzde 100 elektrikli otobüs, 22 tane hibrit araçla sürdürülebilir ulaşım da başladı. Türkiye’de ilk defa elektrikli otobüsü kullanan belediye olma özelliğine de sahibiz. Daha sonra elektrikli bisikletler ve bisiklet yollarını da hayata geçirdik. Bütün sistemi denetleyebileceğiniz, görebileceğiniz bir portal da bulunuyor ama bence en önemlisi bundan sonra işin yaygınlaştırılmasıdır. Bu proje Tepebaşı adına büyük bir onur oldu. Yaklaşık yüzde 97 oranında da proje tamamlandı. İngiltere ve İspanya’daki partnerlerimizin ise yaklaşık yüzde 70’lerde kalmaları projeyi biraz daha uzattı. Tabi bu projenin yüzde 97’lik oranla tamamlanmış olmasında arkadaşlarımızın çok büyük emekleri var. Arkadaşlarımızın emekleri sayesinde de Tepebaşı Belediyesi komisyonda çok farklı bir noktaya geldi” dedi.
Küresel Model ödülü
Başkan Ataç konuşmasının sonunda ise 52 ülke ve 500’den fazla katılımcı ile Etiyopya’da gerçekleştirilen 14. İnsan Yerleşimleri Küresel Forumu’nda “Akıllı Kent Gelişimi” kategorisinde aldığı “Küresel Model” ödülüne değindi. Organizasyonda Türkiye’yi temsil eden ilk belediye başkanı olan Başkan Ataç, “Yaptığımız projelerle Birleşmiş Milletler Örgütünün destekleriyle Etiyopya’nın ve Afrika Birliği’nin başkenti Addis Ababa’da gerçekleştirilen 14. İnsan Yerleşimleri Küresel Forumu’na bir davet aldık. Eylül ayının başında arkadaşlarımızla birlikte bu toplantıya katıldık. Bu toplantılarda biliyorsunuz, genellikle yapılacak projeler anlatılır ama biz bu toplantılarda hep uyguladığımız projeleri anlatıyoruz. ‘Dijital Çağda Kentlerin ve İnsan Yerleşimlerinin Sürdürülebilir Gelişimi’ teması ile düzenlenen forumda ‘Küresel Model’ ödülünü kazandık. Böyle bir ödülü alan Türkiye’den ilk belediye ve belediye başkanı olma onurunu da yaşadık. Bu noktada da çok önemli iki etken vardır; birincisi uluslararası referanslarımız, ikincisi ise insan odaklı yaptığımız projelerimizdir. Bunları sizlerle paylaşmak istedik. Enerji günlerimizin gerçekten enerji dolu ve Türkiye’yi aydınlık dünyaya götürecek toplantılarla sonuçlanması en büyük dileğimdir” ifadelerini kullandı.
Sektörün uzmanlarından sunumlar
Ardından alanında uzman isimler, oturumlar halinde gerçekleştirilen etkinlikte “Enerji Verimliliği”, “Enerji Tasarrufu” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” konularını irdeledi.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Tepebaşı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi Enerji Verimliliği Çalışmaları, Binalarda Enerji Verimliliği ve Dış Cephe Isı Yalıtım İlişkisi, AB ve Türkiye Karşılaştırması, Enerji Verimliliği ve Yalıtım konularında konuşma ve sunumlar yapıldı. Etkinliğin “Uygulama Alanları” adı ile gerçekleştirilen 1. Oturumuna ESOGÜ Tasarruf Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haydar Aras başkanlık ederken; oturumda Interact Bağlantılı Aydınlatma Çözümleri, Enerji Verimliliğinde Cam ve Camlama Sistemlerinde Doğru Uygulamalar, Sürdürülebilir Kentler İçin Yeni Yaklaşımlar başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday’ın başkanlığında gerçekleştirilen “Finansman” başlıklı 2. oturumda ise, Enerji Kooperatifleri, Sürdürülebilir Enerji ve Kaynak Verimliliği Yatırımlarının Finansmanı, BEBKA ve Devlet Destekleri – Yenilenebilir Enerji konuları ele alındı. Etkinliğin 3. ve son oturumu ise “Uygulama Örnekleri” oldu. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci’nin başkanlık ettiği oturumda, Enerji Sistemlerinin Enerji ve Ekserji Analizi ve Yüksek Enerji Performanslı Bölge konuları, yine sektörün uzmanları tarafından katılımcılara aktarıldı.
Sektör temsilcileri bir araya geldi
II. Enerji Günleri kapsamında birçok kurum, kuruluş ve özel firma da stant açarak faaliyetlerini tanıtma fırsatı buldu. Tepebaşı Belediyesi Sergi Salonu’nda açtıkları stantlarda katılımcılar ile buluşan enerji sektörünün paydaşları, diğer sektör temsilcileri ve vatandaşlara ürün ve hizmetleri hakkında aktarımda bulundu.
Ekolojik Enerji, Ensistek Enerji, Koca Mühendislik, Yensis Enerji, ISOLLAT Noterson, Esenja, Grundfos, Fortem Elektrik, Eskişehir Sanayi Odası, KOLZA, Eskişehir Sanayi Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, KYK Yapı Kimyasalları, GÜNDER, DYO, Sehatek Enerji Verimliliği, Yunuslar Yapı gibi kurum ve kuruluşlar, stantları ile II. Enerji Günleri etkinliğinde yer aldı.