Lületaşı yok olma riski ile karşı karşıya!

Eskişehir ile özdeşleşen, dünya rezervlerinin yarısından fazlası Eskişehir’de bulunan ve yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan lületaşı, Eskişehir’e yapılması planlanan kömürlü termik santral ile yok olma tehlikesi altında.

Lületaşı yok olma riski ile karşı karşıya!
banner127

Bu tehlikenin farkında olan ve lületaşına farkındalık yaratmayı amaçlayan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali düzenliyor. Bu sene ikincisi gerçekleştirilen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali’n adı ise lületaşının bir diğer ismi olan Deniz Köpüğü. Tarihi Odunpazarı Meydanı’nın ev sahipliği yaptığı festivale 20 lületaşı ustası katıldı.

KURT STANTLARI GEZEREK LÜLETAŞI USTALARI İLE GÖRÜŞTÜ
Odunpazarı Belediyesi, festivalin gerçekleştiği Odunpazarı Meydanı’na çok sayıda stant açtı. Lületaşı ustalarının hünerlerini sergilediği bu stantlarda ayrıca lületaşından yapılan pipo, zarf açacağı, süs eşyaları ve takılar sergileniyor. Festival alanını gezen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, stantları gezerek lületaşı ustaları ile görüştü. Ustaların yaptıkları çalışmaları izleyen Başkan Kurt, lületaşı ustalarından yaptıkları eserler hakkında bilgi aldı.

Vatandaşlar, Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivaline yoğun ilgi gösterdi. Stantları gezen vatandaşlar, lületaşı ustalarından yaptıkları eserler ve lületaşı ile ilgili bilgi aldı. Vatandaşların bazıları lületaşı ustalarıyla birlikte lületaşına şekil verirken, bazıları da stantlarda yer alan lületaşından yapılmış eserlerden de satın aldı. Festival kapsamında Amatör Lületaşı Oyma Yarışması yapıldı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yarışmada, vatandaşlar lületaşına şekil vermenin mutluluğunu yaşadı. Lületaşı ilk kez tanışanların heyecanı ise yüzlerinden okundu.

LÜLETAŞININ DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ TARTIŞILDI
Dans gösterileri, müzik dinletilerinin yapıldığı festivalde ayrıca lületaşının dünü, bugünü ve geleceği de tartışıldığı “Lületaşının Geleceği” adlı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday’ın yaptığı panelde, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, Lületaşı El Sanatları Derneği 

Başkanı Ramazan Bağlan konuşmacı olarak yer aldı. Panele Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve vatandaş katıldı. Lületaşının her yönüyle tartışıldığı panelde, konuşan Can Ayday, nano teknolojinin gelişmesiyle birlikte lületaşı ve lületaşı sepiyolit kilinin kanser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde, filtrelerde, yeni teknolojide kullanıldığını kaydetti.

“LÜLETAŞI İLE İLGİLİ YAPILACAK HER TÜRLÜ ARGE ÇALIŞMASINA SPONSOR OLMAYA HAZIRIZ”
“Lületaşının Geleceği” panelinde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TMMOB’a bağlı odalar ile Odunpazarı Belediyesi arasındaki iş birliğine dikkat çekti. Bu yıl düzenlenen festivale TMMOB’a bağlı odaların genel başkanlarının katıldığını belirten Başkan Kurt, bu durumun Odunpazarı Belediyesi ile meslek odaları arasındaki iş birliğinin daha da geniş bir alan yayıldığının göstergesi olduğunu söyledi. Başkan Kurt konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu nedenle gelen genel başkanlara teşekkür ediyorum. Dikkat çekmenin, farkındalık yaratmanın ve Türkiye’nin lületaşını tartışmasının başlangıcıdır. Biz bunu geliştirelim. Lületaşımıza sahip çıkalım ve dolayısıyla o bölgede kurulmakta olan termik santralin kurulmasını da engelleyelim. Lületaşımızuzun yıllar insanlığa hizmet etsin. Amacımız bu. Geçen yıl başladık bu farkındalığı yaratmaya. Bu yıl biraz daha büyüyerek gitti. Seneye çok daha farklı bir noktada olsun. Geçen yıl yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. Lületaşı ile ilgili yapılacak ger türlü ARGE çalışmasına sponsor olmaya hazırız. Odunpazarı Belediyesi olarak şimdiye kadar yapılmamış olan bu çalışmaları teşvik etmek istiyoruz. Hangi bilim insanı hangi çalışmayı yapacaksa, biz Eskişehir’de bulunan kurum ve kuruluşlarla birlikte kaynak yaratmada yanında olacağız.”

YENİ ÇIRAKLAR YETİŞMİYOR
Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’a teşekkür etti. Eskişehir’in logosuna lületaşının yerleştirilmesini isteyen Bağlan, Lületaşı sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bağlan, “50 sanatkarımız kaldı” dedi. 

HALK SAĞLIĞINI, ÇEVREYİ VE TARIMI YOK EDECEK MADENCİLİĞE DE KARŞIYIZ
Lületaşının Eskişehir taşı olarak bilindiğini hatırlatan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, lületaşının tarihini anlattı. Lületaşının sanayide çok önemli alanlara yönlendirilebileceğini söyleyen Yıldırım, “Biz Maden Mühendisleri Odası olarak, madenciliğin tabiî ki olduğu yerde yapılmasını kabul ediyoruz. Ama her şart ve koşullarda da madencilik yapılması istemiyoruz. Hazır maden sektörü var, orayı 

canlandıralım. Bu yöreyi zehirleyecek, halk sağlığını, çevreyi ve tarımı yok edecek madenciliğe de karşıyız” diye konuştu.   

MÜCADELEMİZDE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar; her yerde, her şekilde tarımın, doğanın, çevrenin korunması için mücadele ettiklerini vurguladı. Özbunar, “Bu mücadelemizde sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.  


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30