Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı çeşitli sendikaların üye ve yöneticileri, Eskişehir Tabipler Odası, CHP Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile üniversite öğrencileri destek verdi. Eylemde ilk sözü DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz aldı. Ayaz, Türkiye’de ciddi bir kriz yaşandığını, hükümetin bu krizde sermayedarların yanında olduğunu dile getirdi. Zenginle yoksul arasındaki vergi adaletsizliğine dikkat çeken Ayaz, “maaşını almadan vergisini ödeyen, aynı zamanda aldığı her üründe vergisini ödeyen işçi-emekçiler bu vergi yükünün altında boğulurken, hükümetin büyük sermayedarlara vergi teşvikinde bulunması kabul edilemez” dedi. Ayaz’dan sonra sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Çerkezoğlu, emekçilerin her geçen gün sofralarında, faturalarında derinden hissettiği ekonomik krizin ülkeyi yönetenler tarafından “kriz mriz yok, bunlar psikolojik” diyerek yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. “Öncelikle adını doğru koymak ve sorunu kabul etmek gerekiyor” diyen Çerkezoğlu, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşanmakta olan bu ekonomik krizin artık işçi sınıfına, kadınlara, gençlere vaat edecek hiçbir şeyi kalmayan sermaye düzeninin krizi olduğunu ifade etti. Bu krizi yaratan %1’in, faturayı %99’a ödetmek istediğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Türkiye’nin her bir yanında, kent kent, meydan meydan, sokak sokak dolaşarak, mahallelere, işyerlerine gelerek krize karşı geleceğimize, emeğimize sahip çıkmak için bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz” dedi.
Çerkezoğlu, yükselen enflasyona, krizin faturasının %99’a kesilmesine karşı DİSK’in acil taleplerini şöyle sıraladı.
- Yükselen enflasyon karşısında asgari ücret başta olmak üzere, tüm ücretler revize edilmeli ve arttırılmalıdır. Asgari ücret komisyonu derhal kurulmalı ve 2018’in son 3 ayı için yeni bir asgari ücret belirlenmelidir! Kamuda taşeron olarak çalıştırılan ve kadroya geçtiği söylenen, her türlü ayrımcılığa maruz kalan belediye işçilerinin ücret artışlarının 2020’ye kadar 4+4’te sabitlenmesi kabul edilemez; bu mağduriyet giderilmeli, tüm taşeron işçilerine kayıtsız-şartsız kadro verilmeli ve özgür bir sözleşme düzeneği sağlanmalıdır!
- Kriz dönemlerini fırsata çevirmeye çalışan patronlara karşı toplu işten çıkartmalar yasaklansın! İşsizlik sigortasında olan paranın tümüyle işçilere-işsizlere kullanılması, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi, sürenin ve miktarın arttırılması sağlansın!
- Türkiye’de vergi sistemi adaletsizdir, bütün vergi işçi sınıfının üzerine yıkılmaktadır. O nedenle, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın! Asgari ücret vergi dışı bırakılsın!
- Elektrik, su, doğalgaz gibi temel tüketim maddelerine zam yapılmasın, yapılan zamlar geri alınsın!
Konuşmaların ardından eylem “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz” sloganıyla sona erdi.