ES TV’de Soner Yüksel ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt programda şu ifadeleri kullandı;
“Pandemiden dolayı gelirlerimiz yüzde 30 oranında azaldı. Bu düşüş bizim yatırımlarımızı da aynı oranda etkileyecek. 1700 çalışanımız var. Yarısı bir hafta çalışıyor. Diğer yarısı diğer hafta çalışıyor. Esnek çalışma saati kuralı daha az oranda iş üretmemize neden oldu. Halk merkezlerimizin tamamı kapalı. Kültür, faaliyetleri gerçekleştiremiyoruz. Toplumla sosyal ilişkilerimiz ortadan kalkmış durumda. Yeni yatırımlarla yeni istihdam fırsatları oluşturmak istiyorduk ama yapamadık. Ülkede belirsiz bir ekonomik yapı var. 6 ay sonra demirin ne olacağını bilemeyen yatırımcılar ihalelere girmiyorlar. Kira gelirlerinde ciddi oranda düşüşler söz konusu. Kiracılarımız doğal olarak kira ödemek istemiyorlar. Ama biz de hesap vermek zorunda olan bir kurumuz.
Ülke şu anda yönetilemiyor. Şu ortamda ekonominin düzgün olma ihtimali hiç yok. 128 milyar dolar erimiş durumda. Bunun hesabını hiç kimse veremiyor. Hükümetin insanlara iş bulma ihtimali yok. Büyük yatırımlar yapma şansı yok. Seçimlerden önce vadettikleri vaatlerin hiçbirini gerçekleştirmediler. Her gün bize onlarca insan iş için başvuruyor. Maalesef hepsine olumlu cevap veremiyoruz.
Esnafın ses çıkaracak hali kalmamış. Dükkanlar kapalı. 5 kuruş gelirleri yok. Esnaf Odaları, Ticaret Odaları sessiz kalmamalı. Bu odaların başkanlarının durumdan şikayetçi olduğunu duydunuz mu? Ortada bir itiraz ve tepki yok. Onların söylemesi gereken sözleri bir söyleyince de politika yapmakla itham ediliyoruz. Biz esnafın sesi olmak zorundayız. Dünyada birçok ülkede dükkanını kapatan esnafa doğrudan nakit desteği sağlandı. Alman hükümeti geçen yılın kar oranlarını baz alarak esnafa yüzde 70 oranında nakit desteği sağlamış. Türkiye’de ekonomi çok kötü olduğu için esnafa maddi destek sağlaması ihtimali yok. Esnaf içine kapanmış durumda. Birikintisi olan ayakta kalıyor, diğerlerinin Allah yardımcısı olsun.
Kırtasiyeciler batmış durumda. Okullar kapalı. Büyük marketler bu dönemde kırtasiye malzemesi de sattı. Kırtasiyecilere bir darbe de böyle vuruldu. Düğün salonu sektöründen 10 çeşit ekmek kazanan meslek grubu var. Hepsi işsiz. Çarşıda tutulan dükkanların kira miktarları önemli miktarlar. Kiracı kirasını ödemek istemiyor. Dükkan sahipleri de buralardan aldığı paralar ile geçiniyor. Herkes kendine göre haklı. 30 bin, 40 bin kira veren dükkanlar bugün kapalı. Bu işletmelerin sahipleri bu kiraları nasıl ödeyecek.
Tunus’a 5 milyon dolar hibe edileceğine esnafa destek verilmeli. 100 küsür memlekete yardım ettik diye övünenler köprübaşı esnafının halini göremiyor. Yılbaşından sonra pek çok kiracı dükkanını boşaltacak. Oda başkanları bu durumlara sessiz kalmamalı. Topladıkları aidat paralarını ne yaptılar. Esnafa yardım etsinler. Üyelerinize yardım edin.”