7,5 tonluk bir hedefimiz var

Önemi ve değeri her geçen gün artan tıbbi ve aromatik bitkilerin doğru şekilde, doğru zamanda toplanması, kurutulması ve depolanması için yeni bir çalışma başlatıldı.

7,5 tonluk bir hedefimiz var
banner127

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünce Eskişehir ve Afyonkarahisar illerindeki ormanlık alanlarda doğal olarak bulunan tıbbi ve aromatik bitkileri toplayanlara, toplatanlara yerinde eğitimler veriliyor. Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Duran Katar’ın verdiği eğitimlere, Orman İşletme Şefleri, Orman Mühendisleri, Orman İşçileri ve bazı orman köylüleri de katıldı.

Eskişehir’in Çatacık ve Kalabak ormanlarında uygulamalı yapılan eğitim, Afyonkarahisar ilinde de tekrarlanacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Recep Temel, bu yıl ilk kez şefliklere tıbbi ve aromatik bitki toplama programı verdiklerini ifade ederek “İlk etapta 20 tür bitkiyi kendi imkânlarımız ve orman köylüleri ile toplamaya başladık. 7,5 tonluk bir hedefimiz var. Daha sonra bu bitkileri Afyonkarahisar’da bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezimizde nihai ürüne dönüştüreceğiz. Bazılarının yağını çıkaracağız, etken maddelerine ayıracağız, bazılarını çay olarak paketleyeceğiz. Her şeyden önce amacımız orman köylülerimizi bu işe alıştırarak ek gelir kazanmalarını sağlamak” dedi.

Sayın Temel, dünyadaki tıbbi bitkiler pazarının büyüklüğüne de vurgu yaparak ülkemizin bundan henüz çok küçük bir pay aldığını söyledi. Doç.Dr.Duran Katar ise endemik bitki bakımından Türkiye’nin tüm Avrupa kıtasından daha zengin olduğunu ifade ederek “3750 endemik bitki türümüz var. Bu bizim zenginliğimiz. Bizim yapmamız gereken doğru bitkiyi, doğru zamanda, doğru şekilde toplamak. Bitkinin devamlılığına zarar vermeden, kökünü kurutmadan toplamalıyız. Bitkileri gıda olarak, baharat olarak, ilaç ve kozmetik sanayisinin hammaddesi olarak kullanıyoruz. Bir gün gelecek, Hindistan ve Çin’de olduğu gibi ülkemizde de sentetik ilaçların birçoğunun yerini tıbbi bitkiler alacak” dedi.

Sayın Doç.Dr. Duran Katar alıç çiçeğinden örnek vererek, kalp damar hastalıklarının tedavisinde şu an bilinen en etken madde olduğunu söyledi. Eğitime katılanlar ile birlikte birçok bitki üzerinde uygulama yapıldı.

Katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

2019 yılı içinde özellikle kekik, kantaron, alıç çiçeği, gülhatmi, adaçayı, dağ çayı, altın otu, mayıs papatyası, kırk kilit otu, civanperçemi ve sumak gibi bitkilerin toplanmasına ağırlık verilecek. Uygulamaya Bölge Müdür Yardımcısı İsmet Kıraç, Şube Müdürü Serkan Karakurt ve İşletme Müdürü Doğan Kiras’da eşlik etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30