Verim ve kaliteyi arttırmak istiyorlar

GÜBRETAŞ’ın bitki beslemedeki öncü vizyonuyla Eskişehir’deki bir arazide, toprağın altına sıvı formda dengeli kompoze gübre uygulaması yapıldı. Uygulamada bitki besin maddelerinin alım etkinliğini artırılarak maliyetlerin azaltılması ve araziye özel gübre geliştirilip tam besleme sağlanması sayesinde verim ve kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

Verim ve kaliteyi arttırmak istiyorlar
banner127

Sektörün öncü şirketlerinden GÜBRETAŞ, bilinçli tarımı yaygınlaştırma konusunda yaptığı çalışmaları son yıllarda geliştirdiği yenilikçi ürünlerle de destekleyerek ülke tarımına katma değer sağlamaya devam ediyor. 

Bu amaçla geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan Ar-Ge Merkezi ile inovatif projelerini yoğunlaştıran GÜBRETAŞ, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM’in desteğiyle tarım sektörünün en kapsamlı Ar-Ge projelerinden birini başlatmıştı. 2018’de başlatılan bu projenin amaçlarından biri de katı kompoze gübreleri sıvı formlara dönüştürerek bitki besin maddelerinin alım etkinliğini artırmaktı. 

İki yıl içinde tamamlanacak bu kapsamlı Ar-Ge projesinin, tarımda gübre kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi ve özellikle kuraklığın bitkisel üretimdeki olumsuz etkilerinin azaltılması yönüyle sağlayacağı faydalar sayesinde hem üreticiler hem de ülke ekonomisi açısından önemli derecede verimlilik ve tasarruf elde edilmesi bekleniyor. GÜBRETAŞ’ın yürüttüğü projede, söz konusu sıvı kompoze gübrelerin toprak altına uygulamasın yapabilen yerli tarımsal makineler de geliştiriliyor.
Bu proje kapsamında GÜBRETAŞ, Türkiye’nin 7 farklı ilindeki TAGEM arazilerinin yanı sıra üretici şartlarındaki uygulamaları görmek için birkaç deneme alanı kurdu. Bu arazilerden biri olan Eskişehir-Çifteler’de düzenlenen etkinlikte, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak hedefi ile yürütülen yenilikçi gübre uygulamalarının sonuçları bölge üreticileriyle paylaşıldı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada GÜBRETAŞ’ın arazide yaptığı uygulama hakkında bilgiler veren Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, “Şeker pancarı, mısır, pamuk ve ayçiçeği gibi endüstriyel bitkiler Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Geleneksel gübre uygulamaları ile bu ürünlerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Dengeli ve etkili besleyerek, çiftçilerimizin geliri ve ülke ekonomisine katkı için bu bitkilerden bol verim ve üstün kaliteli ürün hasat etmeliyiz” dedi.
Tarımsal üretimde verimin artırılması için GÜBRETAŞ’ın yaptığı çalışmalara da değinen Metin Özyürek, “15 yıldır bitkiye ve bölgelerin toprak yapısına göre özel gübreler geliştirmekteyiz. Son dönemde ise söz konusu ürünlerin toprak altına uygulanabilen sıvı formlarını da geliştiriyoruz. Her bir arazinin toprak değerlerine göre ve talep edilen miktarda üretebilmesi nedeniyle, sıvı kompoze ürünler “araziye özel” bitki besleme avantajı sağlamaktadır” diye konuştu.
GÜBRETAŞ’ın üretmiş olduğu bitkiye, bölgeye ve araziye özel gübrelerin yine şirketin geliştirdiği bitki besleme programları ile tarımsal ürünlere verilmesi sonucunda verimlilik ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde sonuçlar elde edildiğini belirten Özyürek,  “Eskişehir’deki mısır arazisinde de verim için en kritik nokta, toprağın ve bitkinin yapısına ve ihtiyaçlarına göre doğru nitelikte ve uygun miktarda gübre kullanımıdır. Burada oluşturulan 5 ayrı parselde, farklı gübrelerle üretici uygulaması yapılmış oldu. Sıvı kompoze gübrelerin uygulandığı parseldeki verim etkilerini de hep birlikte arazi incelemesinde gözlemledik” dedi.
Etkinliğe GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Birliği Müdürü Özkan İnci ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sait Gezgin ile bölgedeki kooperatif yetkilileri, ziraat mühendisleri ve önder üreticilerden oluşan tarım paydaşları katıldı. Toplantının sonunda arazi sahibine bilinçli tarıma katkılarından dolayı plaket verilirken, daha sonra katılımcılar arazideki verimi yerinde inceledi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30