Otomotiv sektörünü rahatlatacak karar!

Ticaret Bakanlığı, hem otomotiv sektörünü hem de ekonomiyi rahatlatacak karar aldı. Bakanlık gümrüklerde bekleyen ve 31 Aralık’a kadar çekilmesi zorunlu olan yaklaşık 2.5 milyar dolar değerindeki otomobilin ithalatı için istenen ek süreyi verdi. Düzenlemeye göre bu otomobiller 30 Haziran’a kadar çekilebilecek. Bu sayede yıl sonunda cari açık ve döviz talebi patlamayacak.

Otomotiv sektörünü rahatlatacak karar!
banner127

TİCARET Bakanlığı, Hürriyet’in 5 Kasım’da ‘2.5 milyar dolarlık otopark’ manşetiyle gündeme taşıdığı gümrüklerde bekleyen 100 bin otomobil için harekete geçti. Ellerindeki mevcut stokun dışında gümrüklerde bekleyen ve 31 Aralık’a kadar çekilmesi zorunlu olan yaklaşık 2.5 milyar dolar değerindeki otomobillerin oluşturduğu maddi yükten dolayı hükümetten uzatma isteyen sektör yetkilileri istediklerini aldı. Ticaret Bakanlığı tarafından Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen düzenlemeye göre, 2018 yılının ilk 8 ayında üretilen otomobillerin 31 Aralık 2018’e kadar çekilmesi yerine, 2018 yılının son 6 ayında üretilen otomobillerin 30 Haziran 2019’a kadar gümrüklerden çekilebilmesine izin verildi.

GÜMRÜKLERE GÖNDERİLDİ

24 Kasım’da Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen “İmal Yılı Uygulamasında Araç İthalatı” başlıklı düzenlemeye göre gümrüklerde bekleyen otomobillerin çekilmesi için ek süreler oluşturuldu. İthalat Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda şunlar yer aldı:

2.5 milyar dolarlık ‘otopark’ nefesi

“Döviz kurlarında da baş gösteren beklenmedik artışın piyasayı olumsuz yönde etkilediği, bir artış sonucunda firmaların otomobil ve iş makinası satışlarının düştüğü, antrepodaki stokların arttığı dikkate alınarak;

– 87.03 gümrük tarife pozisyonunda yer alan “Binek Otomobil” tanımlı araçların kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) olmamaları, ayrıca dış ticaret mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde varsa alınması gereken tüm belge ve izinlerin ithalatçı tarafından ilgili mercilerden temin edilmesi kaydıyla 2018 yılının son altı ayında üretildiği uygunluk belgesine göre tespit edilenlerin 30/6/2019 tarihine kadar,

– 8429,51, 8429.52, 8429.59 gümrük tarife pozisyonunda yer alan iş makinalarından 2018 yılında üretilenlerin 31/12/2018 tarihine kadar ihraç ülkesinden Türkiye’ye sevk edilmiş olması ve bu hususun uluslararası geçerliliği olan bir yükleme senedi ile teşvik edilmesi kaydıyla 28/2/2019 tarihine kadar gümrük giriş beyannamelerinin tescil edilerek, ithaline izin verilmesi uygun görüldü.”

SON 6 AYDA ÜRETİLENLER

Önümüzdeki hafta netleşmesi beklenen düzenlemeyle daha önce yılın son 4 ayında üretilen ve Türkiye’ye getirilip gümrüklerde bekletilen araçların da ertesi yılın ilk 4 ayı içinde çekilmesi gerekirken, yeni düzenlemeyle yılın son 6 ayında üretilen ’Binek otomobil’ tanımlı araçların, ertesi yılın ilk 6 ayında gümrüklerden çekilebilmesine karar verildi. Yani hem gelişinde hem çekilişinde 2’şer aylık uzatmaya gidildi. Bu sayede otomotiv sektörüne çoğunluğu gümrüklere ağustos ayında giren ve 31 Aralık’a kadar çekmeleri zorunlu olan yaklaşık 100 bin otomobile 30 Haziran’a kadar çekme esnekliği sağlanmış oldu. Bakanlık bu düzenlemeyle hem otomotiv sektörüne rahat bir nefes aldırdı hem de yıl sonunda oluşacak 2.5 milyar dolarlık cari açık artışına engel oldu.

ÇOK KIYMETLİ BİR GELİŞME

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, sektöre tanınan ilave süre imkânının ekonomiye olumlu yansımaları olacağını belirterek, “Aralık ayında dövize yoğun talep durumu gerçekleşmeyecek, dış ticaret ve cari açık rakamlarında olumsuzluk yaşanmayacaktır. Markalarımız ek mali yükümlülük ve borçlanma durumu ile karşı karşıya kalmayacaklardır. Otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli gelişmelerdir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30