Engelli yakını olanlar sıfır araç peşinde!

Metehan Demir: “Bugünlerde herkes engelli raporu olan bir yakını üzerinden araba almaya çalışıyor. Bunu başarabilenler korkunç vergilerden kurtuluyor. Son yıllarda engellilerin aldığı araba sayıları araştırılsa muazzam rakamlar ortaya çıkar.

Engelli yakını olanlar sıfır araç peşinde!
banner127

Haber Global ekranlarında konuşan Metehan Demir, “Bugünlerde herkes engelli raporu olan bir yakını üzerinden araba almaya çalışıyor. Bunu başarabilenler korkunç vergilerden kurtuluyor. Son yıllarda engellilerin aldığı araba sayıları araştırılsa muazzam rakamlar ortaya çıkar. Satılan araçların yüzde kaçı engelli raporu ile alınmış yetkililer açıklasın. Şahsi görüşüm satılan sıfır araçların yarısı engelli raporu ile alınıyor diyebilirim" ifadelerini kullandı

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak üzere Türkiye'de yapılan kanuni düzenlemeler sonucu özel tüketim vergisi ödemeden araç sahibi olmalarına imkan sağlanıyor.

Engellilik Durumuna Göre Farklılıklar

Engelli raporuna sahip olan bireylerin alacağı araçlarda katma değer vergisi indirimi uygulanıyor. İndirimler yüzde 40 üzeri ve yüzde 90 üzere engellilik durumuna göre farklılıklar oluşturuyor.

Yüzde 40 engelli raporuna sahip olan bireyler kendilerinin kullanabileceği araç sınıfına sahip olurken yüzde 90 engelliler ancak yakınlarının yararlanabileceği araçları alabiliyor. Birçok insan tarafından araştırılan engelli raporu ile araba nasıl alınır sorusudur.

Engelli Araç Almak İçin Şartlar

Engelli araç alım şartları şu şekilde belirlenmektedir;

Özel tüketim vergisi muafiyetinden yararlanacak olan engellilerin 18 yaşından büyük olması zorunludur.

Bireylerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve engel durumunu gösteren raporun bulunması zorunludur.

Alınan engelli raporları süreli ve süresiz olmak üzere iki çeşittir.

Süreli olan raporlar süresinde güncellenmelidir.

Engelliler 1.6 motorun altında araç alabilir.

ÖTV muafiyeti olmasından dolayı engelli raporu ile alınan araçlar 5 yıl satılamaz.

Engel durumu yüzde 40 ile yüzde 89 arasında olan bireyler H sınıfı ehliyete sahip olmalı.

Araç, engelli raporu bulunan kişinin üzerine kayıt ettirilir

Özel olarak satın alınan ya da engelli bireye göre dizayn edilen araçları başkaları kullanamaz.

Engelli raporu yüzde 90 ve üzeri olan bireyler için herhangi bir sürücü belgesine gerek yoktur.

Yüzde 90 ve üzeri engeli bulunan bireyler için vasi atanır.

Atanan vasinin ehliyeti olması gerekmektedir.

Araç ile ilgili tüm trafik tescil işlemleri vasi adına gerçekleştirilir.

Sıfır Kilometre Olma Şartı

Engelli raporu ile araç satın alma ve özel tüketim vergisi indirimi uygulanan araçlar sıfır kilometre olmak zorundadır. İndirim kapsamında binek otomobil ve panelvan dışında ayrıca pikap, arazi aracı ve ATV gibi araçlar alınabilir.
Bu araçlar dışında eşya taşımak için dizayn edilen ve 2.8 altında motor hacmi bulunan kamyonet, pikap ve panelvan gibi araçlarda ÖTV indiriminden yararlanır. Motosikletlerde Türk gümrük tarife cetvelinin 87.11 tarifesine göre özel tüketim vergisinden muaftır. Engelli raporu ile taşıt alma imkanından yararlanan bireylerin taşıtı kendilerinin kullanması gibi herhangi bir zorunluluk bulunmaz.

Engel Sebebini Önemi Yok

Tadilat gerekmeyen uygulamalarda bireyin engel sebebin önemi yoktur. Engelli vatandaşın raporunda işitme, görme, konuşma, zihinsel ya da ortopedik engelli olması herhangi bir öneme sahip değildir.

Engelli aracı alımlarında engelli raporunun yanı sıra aynı zamanda, aracı kullanacak olan bireyin H sınıfı ehliyeti, raporda engelli derecesinin belgelenmesi ve vergi dairesinden özel tüketim vergisi ödeme belgesi alınması zorunludur.

Özel tüketim vergisi sadece sıfır kilometre araçlar için geçerli olduğundan dolayı engelli bireylerin ikinci el araç satın alması halinde indiriminden yararlanması söz konusu değildir.

H Sınıfı Ehliyeti Olması Zorunlu

Engelli raporu ucuza araba alma fırsatını değerlendirmek isteyen ve yüzde 40 engelli raporuna sahip olan bireyler;

Özel tüketim vergisi ile birlikte tüm vergilerin 303.200 TL olan tüm araçları satın alabilir.

2800 cm3 ya da altında motor hacmine sahip olan taşıtlarda fiyat sınırı bulunmaz.

Motosikletler için herhangi bir fiyat ve silindir hacmi sınırlaması söz konusu değildir.

Yüzde 40 engele sahip olan bireylerde H sınıfı ehliyeti olması zorunludur.
Engelli Bireyin Kullanma Zorunluluğu

Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu bulunan bireylerin satın alacağı araçları kullanma zorunluluğu yoktur 3. dereceye kadar olan yakınları aracı satın alabilirler. Engelli raporu bulunan bireyin 18 yaşından küçük olması halinde anne ve babasının muvafakatname vermesi gerekmektedir.

18 yaşından büyük zihinsel engelli bireyler için vasi kararı şarttır. Vasi kararında araç alımına dair ibarenin bulunması zorunludur. 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan kişiler kendi başına işlemlerini gerçekleştirebilir.

Engelli Raporu İle Alınan Araçların Avantajı

Engelli raporuna sahip olan bireylerin ÖTV indiriminden yararlanarak aldığı araçlarda İspark gibi işletmelerden ücretsiz yararlanma hakkı bulunmaktadır. Rapor ile alınan araçlar 5 yıl satılamaz ama 5 yıl sonrası herkese rahatlıkla satışı gerçekleştirilir.

Engelli raporu ile alınan araçlar bir başkasına ödünç olarak verilemez. Araç engelli bireyin raporunda yazılan engel durumuna göre özel olarak dizayn edilmelidir. H sınıfı ehliyeti bulunan engelli sürücüler hiçbir şekilde ticari araç kullanamaz.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30