Ekonomimizin temeli sağlam

Davos'ta Daily Sabah gazetesine açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyümenin yavaşlayacağı ve ardından önümüzdeki üç yıl içinde yeniden yüzde 5'lik potansiyel büyüme seviyesine yakınlaşacağı bir süreçte olduğumuzu belirterek, "Büyüme kaynağı iç tüketimden dış talebe dönecek" diye konuştu..

Ekonomimizin temeli sağlam
banner127

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu‘nda (WEF) “Gelişmekte Olan Piyasalar Görünümü” konulu oturuma katıldı.

Burada soruları cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk ekonomisinin bulunduğu bölgedeki sorunlara rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi.

Albayrak, Türkiye’nin bölgesindeki ülkelerin sorunlarından etkilendiğini belirterek, Türkiye’nin 4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bölgenin en istikrarlı ülkesi konumunda bulunduğunu kaydetti.

“Ekonomimizin temeli sağlam”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türk ekonomisi hakkındaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Albayrak, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin hem bölgesel hem de küresel arenada derinleştiğini söyledi.

Türkiye’nin başkanlık sistemine geçtiğini hatırlatan Albayrak, geçen yıl eylül ayında yaşanan zorluklara karşı da hızlı bir şekilde müdahale edilerek çözüm üretildiğini anlattı.

Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 28 olduğunu bunun da borç yönetiminin güçlü olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Albayrak “Türkiye yoluna son derece pozitif devam ediyor. Türk ekonomisi güçlü bir dengeye sahip. Yaza göre hızlı bir şekilde toparlanma söz konusu.” ifadesini kullandı.

Türkiye’deki yatırım imkanlarıyla ilgili soru üzerine Albayrak, Türk ekonomisinin son yıllardaki tüm tehditlere ve bulunduğu bölgedeki sorunlara rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi.

Albayrak, Türk ekonomisinin eşsiz avantajlar taşıdığını vurgulayarak, Türkiye’nin genç ve eğitimli iş gücünün bunlardan biri olduğunu kaydetti. Eğitime verilen destekleri örnekleriyle anlatan Albayrak, en büyük bütçenin daha önce Savunma Bakanlığına, son dönemde ise Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrıldığına dikkati çekti.

Ülkenin oldukça rekabetçi olan özel sektörünün diğer bir avantaj olduğunun altını çizen Albayrak, Türkiye’nin dünya geneline 20 binden fazla farklı ürün ihraç ettiğini, ihracatını da 35 milyar dolardan 170 milyar dolara yükselttiğini belirtti.

Bakan Albayrak, ulaşım, telekomünikasyon, enerji başta olmak üzere son 16 yılda altyapıya yaptıkları devasa yatırımların çok önemli olduğunu dile getirdi.

Havaalanları, demir yolları, boru hatları ve LNG altyapıları inşa ettiklerini anlatan Albayrak, “Dolayısıyla en zorlu dönemde bile bilançomuzu güçlendirdik. Bütçe disiplini sağladık. Aynı zamanda cari açıkla mücadelede başarı sağladık. Az önce Ticaret Bakanımızdan bilgiyi aldım, ocak ayında ihracatımız yükseliyor, ithalatımız azalıyor.” diye konuştu.

“YEP ile endişeleri giderdik”

Albayrak, 2008 finansal krizinde, krizin atlatılması konusunda “masada” iyimserlik olduğunu, aynı krizde dünya ekonomisinin birlikte hareket ettiğini ama bugün 2020’de neler olabileceğini kimsenin kestiremediğini anlattı.

Türkiye’nin serbest ticareti desteklediğini ifade eden Albayrak, özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’da insani durumun ve küresel ekonominin nasıl yönetileceğine ilişkin soru işaretleri olduğunu söyledi.

Albayrak, temmuz ayında göreve başladıklarında kamuoyunda Türkiye’nin bütçe disiplinine devam edip etmeyeceği ve enflasyonla mücadele konusunda endişeler olduğunu anımsattı.

Geçen yıl eylül ayında Yeni Ekonomik Programı (YEP) açıklamalarının ardından bu endişeleri giderdiklerini vurgulayan Albayrak, Türkiye ekonomisinin diğer ülkelerle kıyaslanırken Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz’da yaptığı başarısız darbe girişiminin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Albayrak, Osmanlı döneminde dahi yüzlerce kişinin şehit olduğu ve yaralandığı böylesine bir girişimin bulunmadığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2019, 20:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30